EU- tai ETA-valtiossa suoritettu tutkinto

Tällä sivulla on ohjeita eläinlääkäreille, joiden eläinlääketieteellinen tutkinto on suoritettu EU- tai ETA-jäsenvaltiossa, ja jotka haluavat harjoittaa ammattiaan Suomessa. Oikeutta harjoittaa ammattia haetaan Ruokavirastolta. Niille hakijoille, joilla ei ole EU/ETA-maan kansalaisuutta, asetetaan enemmän vaatimuksia kuin niille, jotka ovat EU/ETA-maan kansalaisia.

EU- tai ETA-valtion kansalaiset

EU- tai ETA-jäsenvaltion kansalaisen EU/ETA-valtiossa suoritettu tutkinto tunnustetaan EU:n ammattipätevyysdirektiivin 2005/36/EY mukaisesti joko automaattisen tunnustamisen periaatteen mukaisesti tai yleisen tunnustamisjärjestelmän piirissä. Ne tutkinnot, jotka on aloitettu maan EU/ETA-jäsenyyden aikana, tunnustetaan Suomessa automaattisesti. Automaattisen tunnustamisen periaate tarkoittaa, että hakija saa heti myönteisen Ruokaviraston laillistuspäätöksen jälkeen oikeuden harjoittaa eläinlääkärinammattia Suomessa. Mikäli tutkinnon suorittaminen on aloitettu ennen maan EU/ETA-jäsenyyden alkamista, tutkinto tunnustetaan ns. yleisen tunnustamisjärjestelmän kautta. Tällöin hakijalta voidaan edellyttää korvaavien toimenpiteiden suorittamista ennen lopullista laillistusta. Korvaavina toimenpiteinä voidaan vaatia kestoltaan enintään kolmen vuoden pituista sopeutumisaikaa tai kelpoisuuskoetta.

Hakemukseen annettu ratkaisu on maksullinen.

Mikäli haluat harjoittaa eläinlääkärin ammattia Suomessa vain väliaikaisesti tai satunnaisesti, katso Väliaikainen ja satunnainen eläinlääkäripalvelujen tarjoaminen

Hakemuksen liitteet

Hakija voi hakea laillistusta vapaamuotoisella hakemuksella. Hakemuksesta tulee käydä ilmi vähintäänkin hakijan nimi, yhteystiedot ja se, mitä hakemus koskee. Hakemukseen tulee liittää mukaan:

  • Jäljennös passista tai muusta kansalaisuuden osoittavasta asiakirjasta.
  • Jäljennös tutkintotodistuksesta tai diplomista sekä niihin kuuluvat liitteet (esim. opintorekisteriote)
  • Toimivaltaisen viranomaisen antama todistus voimassa olevasta ammatinharjoittamisoikeudesta EU/ETA-valtiossa ja siitä, ettei ammatinharjoittamisoikeutta ole rajoitettu vakavan ammatillisen virheen tai laiminlyönnin tai muun vastaavan syyn suoksi. Todistus ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi.
  • Jos tutkintonimike ei vastaa ammattipätevyysdirektiivissä mainittua tutkintonimikettä (direktiivin liite V kohta 5.4.2), tutkinnon myöntäneen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen antama todistus siitä, että hakijan suorittama koulutus vastaa ammattipätevyysdirektiivin 38 artiklan mukaisia eläinlääkärin koulutuksen vähimmäisvaatimuksia ja rinnastetaan direktiivissä mainittuun tutkintoon.
  • Jos tutkinnon suorittaminen on aloitettu ennen jäsenvaltion EU-jäsenyyden alkamista, kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen antama todistus siitä, että hakija on tosiasiallisesti ja laillisesti harjoittanut eläinlääkärinammattia yhtäjaksoisesti vähintään kolme vuotta todistuksen myöntämistä edeltäneiden viiden vuoden aikana (todistus ns. saavutetuista oikeuksista). Kyseisen todistuksen osoittaman vaadittavan työkokemuksen kesto voi kuitenkin vaihdella. Esimerkiksi Virossa ennen 1.5.2004 suoritettujen tutkintojen osalta hakijan tulee todistaa vähintään viiden vuoden ammattikokemus todistuksen myöntämistä edeltäneiden seitsemän vuoden aikana. Lisätietoja saa Ruokavirastosta.
  • Jos hakijan nykyinen etu- tai sukunimi eroaa liitteenä olevissa dokumenteissa käytetystä nimestä, hakijan on toimitettava myös jäljennös asiakirjasta, josta nimenmuutos voidaan todeta.
  • Eläinlääkärinvakuutus (malli eläinlääkärinvakuutuksesta alla).
  • Yksittäistapauksissa hakijalta saatetaan joutua vaatimaan myös muita asiakirjoja tai selvityksiä.

Hakijan tulee lähtökohtaisesti toimittaa myös suomen- tai ruotsinkieliset viralliset käännökset muista kuin pohjoismaisella tai englannin kielellä kirjoitetuista liiteasiakirjoista. Virallisella käännöksellä tarkoitetaan auktorisoidun kielenkääntäjän laatimaa käännöstä.

Hakija voi saattaa hakemuksensa vireille toimittamalla pelkät jäljennökset hakemuksen liiteasiakirjoista. Ruokavirasto voi kuitenkin myöhemmin vaatia hakijaa toimittamaan alkuperäiset tai oikeaksi todistetut jäljennökset edellä mainituista hakemuksen liiteasiakirjoista. Virallisesti oikeaksi todistettu tarkoittaa julkisen notaarin oikeaksi todistamaa jäljennöstä. Myös apostille-todistus hyväksytään.

Eläinlääkärinvakuutus

Eläinlääkärinvakuutus kirjoitetaan kokonaisuudessaan käsin, minkä lisäksi asiakirja päivätään ja allekirjoitetaan käsin. Eläinlääkärinvakuutuksen teksti kuuluu seuraavasti:

Minä N.N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä eläinlääkärinä toimiessani parhaan ymmärrykseni ja kykyni mukaan tunnollisesti täytän ne tehtävät ja velvollisuudet, jotka minulle eläinlääkärinä kuuluvat.

Hakemuksen toimittaminen

Hakemus voidaan toimittaa Ruokavirastolle käyttäen tietoturvallista Turvaviesti-sivustoa. Sivun kautta hakemuksen voi lähettää osoitteeseen kirjaamo@ruokavirasto.fi.
Hakemus voidaan lähettää myös postitse osoitteeseen: Ruokavirasto, PL 200, 00027 Ruokavirasto, Finland.

 

Muut kuin EU- tai ETA-valtion kansalaiset

Jos hakija on EU/ETA-jäsenvaltion kansalaisen avio- tai avopuoliso, hänet rinnastetaan EU/ETA-kansalaiseksi. Samoin, jos hakijalla on tunnustettu pakolaisstatus, rinnastetaan hänet EU/ETA-kansalaiseksi. Tällöin hakijaan sovelletaan yllä edellisessä kappaleessa olevaa menettelyä ilman lisävaatimuksia.

Muiden eläinlääkäreiden, joilla ei ole EU/ETA-kansalaisuutta, mutta joilla on EU:ssa tai ETA:n alueella tehty eläinlääkärin tutkinto, tulee täyttää seuraavat lisävaatimukset:

  • Hakijan tulee todistaa riittävä suomen tai ruotsin kielen taito
  • Hakijan tulee suorittaa kolme ylimääräistä opintojaksoa Helsingin yliopistossa

Kielitaito voidaan osoittaa kahdella eri tavalla. Ensinnäkin hakija voi osoittaa saavuttaneensa taitotason 4 yleisten kielitutkintojen suomen tai ruotsin kielen kokeessa (YKI-testi). Toiseksi hakija voi osoittaa kielitaitonsa suorittamalla suomen- tai ruotsinkielisen tutkinnon. Tällainen tutkinto voi olla ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto, ammattikorkeakoulututkinto tai yliopistotutkinto.

Vaaditut kolme ylimääräistä opintojaksoa Helsingin yliopistossa ovat: ”eläinlääkintähuolto", "kunnallishallinto" sekä "lääkkeiden käyttö ja määrääminen”. Kursseille osallistumista haetaan Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Kurssit voi suorittaa vain suomeksi tai ruotsiksi.

Muilta osin hakemuksen tulee täyttää samat vaatimukset kuin EU/ETA-kansalaisen hakemuksen. Katso, mitä edellä on sanottu tarvittavista liitteistä.

Iso-Britannian tilanne

Ne tutkinnot, joiden suorittaminen on aloitettu ja saatettu loppuun Iso-Britannian EU-jäsenyyden aikana, ovat EU:ssa suoritettuja tutkintoja. Monen Iso-Britannian kansalaisen tilanne on siten se, että hänellä on EU-tutkinto, mutta ei EU-kansalaisuutta. Tällöin hakemus käsitellään siten kuin tässä on kuvattu.

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 9.1.2023