Koirien kiinalaisia kanaherkkuja tutkittiin Evirassa - laadussa ei huomautettavaa

29. lokakuuta 2018

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutki kesällä 2018 Kiinasta koirille tuotavia kanafileherkkuja. Tutkimuksen mukaan kanaherkkujen laadussa ei ollut huomautettavaa. Kiinasta jo vuosien ajan myytäväksi tuotujen kanaherkkujen turvallisuudesta keskustellaan aika ajoin, viimeksi keväällä 2018. 

Evira on seurannut kanaherkkujen mikrobiologista laatu ja ravitsemuksellista koostumusta säännöllisesti osana rehulainsäädännön mukaista markkinavalvontaa. Keväällä 2018 Evira päätti kartoittaa kanaherkkujen laatua entistä laajemmin. Evira otti kaikista tunnetuimmista markkinoilla olevista kanafileherkuista näytteet. Näytteitä otettiin 13 eri tuotteesta ja niistä analysoitiin Eviran laboratoriossa viitisenkymmentä eri yhdistettä lääkejäämiä sekä raskasmetalleja, hormoneja, melamiinia ja suolapitoisuutta. Lisäksi DNA-määrityksellä varmistettiin, että tuotteessa käytetty liha oli todella kanaa.

Evira jatkaa kanaherkkuihin liittyvää markkinavalvontaa. Viranomaisvalvontaan tarkoitetut rehunäytteet ottaa juridista syistä näytteenottoon koulutettu ja valtuutettu tarkastaja. Viranomaisvalvontana ei tutkita yksityisten henkilöiden lähettämiä näytteitä.

Näytteissä ei todettu jäämiä, mutta pakkausmerkinnöissä korjattavaa

Näytteissä ei todettu lääkejäämiä eikä antibiootteja, raskasmetalleja, hormoneja eikä melamiinia. Näytteiden suolapitoisuus oli tavallisimmin 1,5 prosenttia. Kahdessa tuotteessa suolaa oli jopa yli 2 prosenttia ja kaksi tuotteista oli puolestaan lähes suolattomia. Kaikkien tuote-etikettien raaka-ainelistauksessa ei ollut mainittu suolaa ja tämän vuoksi Evira kehotti maahantuojia korjaamaan pakkausmerkintöjä. Suola (NaCl) on rehujen koostumuslistauksessa pakollisena ilmoitettava tieto, mutta sen pitoisuuden ilmoittaminen on vapaaehtoista.

Tutkituista näytteistä ei siis laajassa kartoituksessa löytynyt haitallisia eikä kiellettyjä aineita. Myös kanaherkkujen mikrobiologinen laatu on valvonta-analyyseissä ollut aina hyvä. Näiden tuotteiden valkuais- ja suolapitoisuudet ovat kuitenkin suurempia kuin esimerkiksi koirien täysrehuissa tai tuoreessa lihassa.

Kanaherkut eivät korvaa ruokavaliota

Kanafileherkut ovat täydennysrehuja, joihin on lisätty myös muita aineita, kuten kasviperäisiä aineita, kivennäisaineita, sorbitolia, glyseriiniä ja vitamiineja. Täydennysrehuksi eli makupalaksi tarkoitetulla rehulla ei voida korvata koko ruokavaliota. Käyttöohje on pakollinen merkintä täydennysrehun pakkausmerkinnöissä.

Lue rehujen etiketit, pakkausmerkinnät ja käyttöohjeet

Evira muistuttaa, että lemmikkien omistajien kannattaa lukea rehujen etiketit ja pakkausmerkinnät. Erityistä huomiota pitää kiinnittää rehujen koostumukseen kuten raaka-aineisiin sekä käyttöohjeisiin.

Rehun valmistajan tulee merkitä pakkaukseen yhteystietonsa. Jos merkinnöistä vastaa kuitenkin esimerkiksi maahantuoja, valmistaja voidaan merkitä etikettiin pelkällä hyväksyntä- tai tunnistenumerolla. Tällöin alkuperämaa ei näy suoraan etiketissä.

Epäselvissä tapauksissa rehujen ostajalla on oikeus pyytää lisätietoja rehun valmistajilta tai markkinoijilta, joiden yhteystiedot löytyvät rehun etiketistä.

Lisätietoja rehuista

Lisätietoa: rehukyselyt(at)ruokavirasto.fi