Heikki: harjoittelussa otettiin huomioon omat kiinnostuksenkohteet

30.7.2021

Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimisto tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden korkeakouluharjoittelun suorittamiseen toimistossa. Kesän korkeakouluharjoittelijamme, oikeustieteen opiskelija Heikki, kertoo harjoittelustaan alla.

"Tuntuu kuin siitä olisi vasta pari viikkoa, kun astelin aurinkoisena toukokuun aamuna Ruokaviraston tiloihin Viikkiin. Tulevat kuukaudet kuluisivat korkeakouluharjoittelijana elintarvikemarkkinavaltuutetun toimistossa. Omat tunnelmat olivat odottavaiset, mutta myös jännittyneet – ketäpä ei uusi työympäristö ja uudet työtehtävät edes vähän jännittäisi? Nämä tuntemukset hälvenivät kuitenkin jo ensimmäisen viikon aikana, sillä minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi osaksi tiivistä työyhteisöä. Toimiston rennossa ja positiivisessa ilmapiirissä oli helppoa olla oma itsensä ensimmäisestä päivästä lähtien.

Pian perehdytys olikin jo ohi ja pääsin tarttumaan minulle kaavailtuihin työtehtäviin. Harjoitteluni sattui siinä mielessä otolliseen aikaan, että uusi elintarvikemarkkinalaki oli jo julkaistu, mutta sen soveltaminen alkaa vasta marraskuussa. Sainkin tehtäväkseni selvitellä uudistuvaa lakia koskevia kysymyksiä esimerkiksi soveltamisalaan liittyen. Kyse ei suinkaan ollut vain yksinäisestä puurtamisesta, vaan omien projektieni lisäksi pääsin mukaan selvittämään sidosryhmiltä saatuja kysymyksiä ja tiedusteluita. Oli myös ilahduttavaa huomata, että työtehtävissä otettiin huomioon omat toiveeni ja kiinnostuksenkohteeni.

Itse työtehtävistä suoriutumista edesauttoi ehdottomasti se, että neuvoja, palautetta ja sparrausta oli helposti saatavilla. Kynnys kertoa omia ajatuksia ja mielipiteitä oli matala, sillä ne otettiin avoimesti ja kannustavasti vastaan. Pienessä työporukassa ajatustenvaihto tuntui vaivattomalta ja työnteko joustavalta.

Lopulta kolmen kuukauden harjoittelu hujahti ohitse silmänräpäyksessä. Kuukausien aikana tietämykseni elintarvikemarkkinoista ja markkinoiden valvonnasta kasvoi, ja oppia karttui myös jokaisen juristin työkalupakkiin kuuluvista perustaidoista. Harjoittelua muistellessa ei myöskään sovi unohtaa monia makeita nauruja niin toimistolla kuin virtuaalikahvitauoillakin.

Kenelle minä sitten suosittelisin harjoittelua elintarvikemarkkinavaltuutetun toimistossa? Esitän vastaukseni kysymysten muodossa: Haluaisitko oppia lisää esimerkiksi sopimus- ja kilpailuoikeudesta sekä markkinoiden valvonnasta? Kiinnostaisiko sinua perehtyä uuteen lainsäädäntöön, jonka soveltaminen on monelta osin vasta alkamaisillaan? Kiehtoisiko sinua nähdä, millaista on työskennellä varsin uudella viranomaisella? Mikäli vastasit kyllä, hakeutuminen harjoittelijaksi on takuulla hyvä päätös."