Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapoille on hyväksytty artiklan 14(1)b mukaiset terveysväitteet:

”Välttämättömiä rasvahappoja tarvitaan lasten normaaliin kasvuun ja kehitykseen.”

  • Kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 2 g α-linoleenihappoa (ALA) ja 10 g linoleiinihappoa (LA).

”Dokosaheksaeenihapon (DHA) nauttiminen tukee alle 12 kuukauden ikäisten imeväisten näön normaalia kehitystä.”

  • Kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 100 mg DHA:ta. Kun väitettä käytetään vieroitusvalmisteesta, elintarvikkeen sisältämien rasvahappojen kokonaismäärästä vähintään 0,3 %:n on oltava DHA:ta.
  • Väitettä ei voi käyttää 1–18-vuotiaille lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa.

”Äidin DHA:n saanti tukee sikiön ja rintaruokinnassa olevien imeväisten silmien normaalia kehitystä.”

  • Raskaana oleville ja imettäville naisille on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 200 mg DHA:ta aikuisille suositellun omega-3-rasvahappojen päiväsaannin lisäksi, so. 250 mg DHA:ta ja eikosapentaeenihappoa (EPA). Väitettä voidaan käyttää ainoastaan elintarvikkeista, joista DHA:ta saadaan vähintään 200 mg päivässä.
  • Väitettä ei voi käyttää lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa.

”Äidin dokosaheksaeenihapon (DHA) saanti tukee sikiön ja rintaruokinnassa olevien imeväisten aivojen normaalia kehitystä.”

  • Raskaana oleville ja imettäville naisille on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 200 mg DHA:ta aikuisille suositellun omega-3-rasvahappojen päiväsaannin lisäksi, so. 250 mg DHA:ta ja EPA:ta. Väitettä voidaan käyttää ainoastaan elintarvikkeista, joista DHA:ta saadaan vähintään 200 mg päivässä.
  • Väitettä ei voi käyttää lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa.


Ajantasainen lista hyväksytyistä terveysväitteistä kannattaa tarkistaa komission rekisteristä.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023