Leipomot, hunajantuottajat, siivoojat, kahviot, kuljettajat, esimiehet

Vaaditaanko leipomotyöntekijöiltä hygieniapassia? 

Kyllä vaaditaan, mikäli leipomossa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita esimerkiksi liha- tai munariisipasteijoita, lihapiirakoita ja pizzoja. Hygieniapassia ei vaadita, jos käsiteltävät raaka-aineet tai lopputuotteet eivät ole helposti pilaantuvia elintarvikkeita, esimerkiksi leivät, sämpylät, kuivakakut, keksit, pullat.

Vaaditaanko hunajantuottajilta hygieniapassia?

Lingottava ja pakattava hunaja ei ole helposti pilaantuva elintarvike, joten hygieniapassia ei vaadita. Mikäli hunajantuottaja valmistaa, pakkaa tai myy hunajaa sisältäviä helposti pilaantuvia elintarvikkeita, vaaditaan hygieniapassi.

Vaaditaanko elintarvikehuoneistossa työskenteleviltä siivoojilta hygieniapassia? 

Ei vaadita, elleivät siivoojat osallistu helposti pilaantuvien pakkaamattomien elintarvikkeiden käsittelyyn.

Onko kahvion työntekijällä oltava hygieniapassi, jos kahviossa ei tapahdu varsinaista elintarvikkeiden valmistusta? 

Kyllä, jos kahvion työntekijä käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia tuotteita. Kahvioissa käsitellään usein kylmäsäilytystä (esimerkiksi valmistetaan salaatteja) ja kypsennystä (esimerkiksi valmistetaan ja paistetaan kinkkupiirakkaa) vaativia tuotteita sekä täytetään patonkeja ja sämpylöitä pilkkomalla/siivuttamalla raaka-aineita niitä varten (esimerkiksi kurkkua, tomaattia, juustoa, kinkkua, makkaraa). Mikäli kahviotyöntekijä ainoastaan esimerkiksi tarjoilee valmiita annoksia ja rahastaa, ei hygieniapassia vaadita.

Vaaditaanko työnjohtajilta tai esimiehiltä hygieniapassi? 

Kyllä vaaditaan, jos työskentelevät elintarvikehuoneistossa ja käsittelevät helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. 

Vaaditaanko elintarvikealan yrittäjältä hygieniapassia?

Hygieniaosaamisvelvoite koskee kaikkia elintarvikehuoneistossa työskenteleviä, myös yrittäjiä. Hygieniapassi vaaditaan yrittäjältä, jos hän työskentelee tehtävissä, joissa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita.

Vaaditaanko elintarvikkeita kuljettavilta henkilöiltä hygieniapassia?

Ei vaadita, jos henkilöt ainoastaan kuljettavat elintarvikkeita eivätkä käsittele pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Työnantajien velvollisuus on kuitenkin antaa kuljettajille riittävästi opastusta ja tarvittaessa koulutusta elintarvikehygienian asioissa työtehtävien edellyttämässä määrin. Joihinkin kuljetuksiin voi sisältyä myös pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä, jolloin hygieniapassi vaaditaan (esimerkiksi teurasruhojen kuljetukset ja maitoauton kuljetus).

Sivu on viimeksi päivitetty 4.7.2022