EU-mallinen eläinlääkärintodistus siirtoon (terveystodistus, NON-COMMERCIAL MOVEMENT)

Eläimellä on oltava alkuperämaan virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen eläinlääkärintodistus (terveystodistus) siirtoon (non-commercial movement). Todistuksen myöntävän virkaeläinlääkärin on oltava valtion paikallinen toimivaltainen viranomainen. Yksityisillä eläinlääkäreillä tai klinikoilla ei ole valtuuksia myöntää terveystodistuksia.

Terveystodistus voidaan myöntää vasta kun kaikki vaadittavat toimenpiteet on suoritettu.  Terveystodistus voi olla suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, myös kaksikieliset sallitaan. Terveystodistus on voimassa 10 päivää myöntöpäivämäärästä lähtien.

Voimassa olevat terveystodistusmallit löydät tältä sivulta kohdasta lomakkeet. 

Rajanylityksen yhteydessä Tulli täyttää EU-mallisen terveystodistuksen lopussa olevan kohdan ja leimaa sen. Terveystodistus on voimassa oman lemmikin siirtoihin EU:n sisällä 4 kk Tullin merkinnästä, jos lemmikki hyväksytään EU:n alueelle. Todistus voidaan leimata myös, jos eläin jää Suomeen. Tällöin myöhemmin tapahtuvaa tarkastelua varten on olemassa todiste siitä, että Tulli on hyväksynyt eläimen siirron. Omistajan on syytä itse varmistaa, että Tulli tekee tarvittavat merkinnät terveystodistukseen.

Esimerkkejä EU:n ulkopuolisten maiden toimivaltaisista keskusviranomaisista

Yhdysvallat: United States Department of Agriculture; Animal and Plant Health Inspection Service (USDA-APHIS)
Venäjä: Rosselkhoznadzor
Japani: Animal Quarantine Service
Kiina:  General Administration of Customs of the P. R. China.

Joissakin maissa, kuten Yhdysvalloissa, terveystodistuksen myöntäminen on kaksivaiheinen prosessi, jolloin hyväksytty eläinlääkäri täyttää terveystodistuksen ja virkaeläinlääkäri vahvistaa sen.

Terveystodistuksen korvaaminen lemmikkieläinpassilla

EU:n lemmikkieläinpassi voi korvata EU-mallisen terveystodistuksen alun perin EU-maasta lähtöisin olevalla eläimellä, mikäli paluun edellytykset (esim. raivotautirokotus) täyttyivät ennen lähtöä EU:n alueelta ja ovat voimassa paluun aikana. Ekinokokkoosilääkitysmerkintä on ainoa merkintä, minkä muu kuin EU-eläinlääkäri voi tehdä EU:n lemmikkipassiin.

Andorrasta, Färsaarilta, Gibraltarilta, Grönlannista, Islannista, Liechtensteinista, Monacosta, Norjasta, San Marinosta, Sveitsistä ja Vatikaanista peräisin olevilla koirilla, kissoilla ja freteillä voi kolmannen maan lemmikkipassi korvata EU-mallisen terveystodistuksen, mikäli paluun edellytyksen (esim. raivotautirokotus) täyttyivät ennen lähtöä EU:n alueelta ja ovat voimassa paluun aikana. Muiden kuin yllä lueteltujen kolmansien maiden lemmikkieläinpassit eivät ole hyväksyttäviä tunnistusasiakirjoja.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.9.2020