Siementen tuonti yksityiskäyttöön

Tältä sivulta löydät tietoa kylvettäväksi tarkoitettujen siementen tuonnista matkustajana tai  tilaamista internetistä omaan käyttöön.

Yksityishenkilön ei tarvitse rekisteröityä maahantuojaksi, jos tuontitapahtuma on satunnainen.

Selvitä ensin tuontiehdot

Yksityishenkilö voi tuoda omaan käyttöönsä 200 g maatalous- ja vihanneskasvien siemeniä. Tuontimaalla on kuitenkin oltava vastaavuus EU:n siementuotantojärjestelmän kanssa. Jos tuontimäärä on isompi, lajikkeen tulee olla EU:n lajikeluettelossa. Lisäksi on huomioitava, että joidenkin lajien tuonti vaatii aina kasvinterveystodistuksen, esimerkiksi auringonkukan, maissin, papujen, paprikan ja tomaatin siemenet.

Tuonnista tehtävä tuonti-ilmoitus

Maahantuontitapahtumasta on tehtävä tuonti-ilmoitus Ruokaviraston siemenyksikköön, jos tuotavien siementen määrä on yhteensä yli 200 g. Tuonti-ilmoitus on vapaamuotoinen ja siinä tulee olla tuojan nimi ja yhteystiedot, tuontimaa, laji, lajike, tuontimäärä. Ilmoituksen voi lähettää sähköpostin liitetiedostona.

Tuonti-ilmoituksen palautus

Siemenyksikkö tarkastaa tuonti-ilmoituksen, jos toimitetut tiedot ovat riittävät, tuonti-ilmoitus hyväksytään ja palautetaan sähköpostilla maahantuojalle. Esittämällä sen tullissa, tuoja saa kylvösiemenet käyttöönsä.

Yhteydenotot: kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi