Tietoa kasvitaudeista ja tuholaisista

Ruokaviraston sivuilta löydät tietoa kasvitaudeista ja kasvituholaisista, jotka on lainsäädännössä määritelty karanteenituhoojiksi. Karanteenituhoojat ovat kasvitauteja ja tuholaisia, jotka voisivat Suomeen levitessään aiheuttaa merkittävää vahinkoa kasvintuotannolle tai ympäristölle. Ruokavirasto ja Ely-keskukset valvovat karanteenituhoojien esiintymistä Suomessa. Tavoitteena on estää karanteenituhoojien leviäminen muualta Suomeen tai estää niiden leviäminen Suomessa uusille alueille. Karanteenituhoojia löydettäessä Ruokavirasto tai Ely-keskus määrää toimenpiteet tuhoojan torjumiseksi.

Lue kansainvälisestä kasvinterveysvuodesta 2020.

Kasvinterveysvuosi2020_FI_vaaka_rgb_PLep.jpg

Karanteenituhoojia ovat esimerkiksi

  • puutarhakasveilla tulipolte ja alppiruusun versopolte sekä palmuripsiäinen
  • metsäpuilla aasianrunkojäärä ja saarnen jalosoukko
  • perunalla koloradonkuoriainen, peruna-ankeroiset sekä perunan tumma ja vaalea rengasmätä

Kuvaukset karanteenituhoojista löydät täältä.

Ilmoita tuhoojahavainnoista!

Jos epäilet löytäneesi karanteenituhoojan, on erittäin tärkeää ilmoittaa siitä Ruokavirastoon, jotta tuhooja voidaan torjua ennen kuin se ehtii leviämään laajemmalle. Voit tehdä ilmoituksen osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi

Kasvintuhoojalaboratorio tutkii näytteitä

Ruokaviraston kasvintuhoojalaboratorio tutkii maksullisena palveluna myös kotipuutarhojen näytteitä ja selvittää mikä kasvintuhooja on kyseessä. Jos haluat lähettää kasvitauti- tai tuholaisnäytteen, katso lisätiedot laboratorion sivuilta.

Sivu on viimeksi päivitetty 6.5.2020