Pantterikärpässieni

Pantterikärpässieni (Amanita pantherina) on vaarallisen myrkyllinen. Myrkyt ovat samoja kuin punakärpässienessä, mutta voimakkaampia.

Harmaanruskeasta okrankeltaiseen vaihteleva pantterikärpässieni muistuttaa ruskokärpässientä. Lakki on nuorena pallomainen ja valkoisen suojuksen peittämä. Vanhemmiten lakki muuttuu kuperaksi ja lopulta laakenee.

Säteittäisuurteisen lakin pinnalla on pieniä valkoisia täpliä samankeskisinä kehinä. Suojusjätteistä syntyneet täplät irtoavat helposti vanhoista sienistä ja nuoremmistakin runsaassa sateessa.

Pantterikärpässienen heltat ovat valkoiset ja irtotyviset. Valkoisen jalan puolivälissä on kapea ja uurteeton rengas, ja tyvessä terävärajainen mukulamainen paksunnos.

Malto on pehmeää ja valkoista myös pintakelmun alta. Pantterikärpässienen tuoksu muistuttaa retiisiä tai raakaa raastettua perunaa.

Pantterikärpässieni aiheuttaa toistuvasti myrkytyksiä Keski-Euroopassa, jossa sitä luullaan rusokärpässieneksi (Amanita rubescens). Jälkimmäistä pidetään siellä hyvänä ruokasienenä, vaikka sekin on raakana myrkyllinen.

Pantterikärpässieni kasvaa harvinaisena vain Etelä-Suomen kuusimetsissä sekä lehtipuuvaltaisissa rehevissä lehtometsissä.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.10.2018