Ruskokärpässieni

Ruskokärpässieni (Amanita regalis) muistuttaa punaista kärpässientä, vain väriskaala on erilainen. Sen myrkyt tunnetaan huonommin kuin punaisen serkkunsa, mutta ne lienevät samoja hermomyrkkyjä.

Ruskokärpässienen lakki on kellanruskea, märkänä tahmea ja kuivana kiiltävä. Pinnalla on vaaleita laikkuja, jotka ovat jäänteitä repeytyneestä suojuksesta, jonka suojissa sieni on putkahtanut maan pintaan.

Heltat ovat valkoiset, jalka vaaleanruskea. Jalassa on samanlainen pykäläreunainen rengas kuin punakärpässienellä, mutta pykälissä on ruskeaa. Jalka päättyy mukulaiseen tyveen.

Ruskokärpässienen malto on kellanvalkoista ja pintakelmun alla ruskehtavaa. Sieni tuoksuu heikosti.

Ruskokärpässieni sekoitetaan toistuvasti ukonsieneen (Macrolepiota procera), joka on ruskea ja renkaallinen, mutta myrkyllistä lajitoveriaan suurempi. Ukonsienen lakissa on kiinteitä, pohjaväriä tummempia suomuja, ei irrallisia vaaleita suojusjätteitä kuten ruskokärpässienellä. On hyvä muistaa myös ruskokärpässienen tyvimukulassa olevat suojusjätteet, joita ukonsienellä ei ole. Ukonsienen rengaskin on sormusmaisesti irtonainen.

Väriltään vaatimaton ruskokärpässieni kasvaa yksittäin tai ryhmissä kuusivaltaisissa kangasmetsissä. Se on punakärpässientä harvinaisempi, mutta siihen voi törmätä koko maassa.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.11.2018