Vaaleaorakas

Vaaleaorakas (Hydnum repandum) on keskikokoinen ja epäsäännöllisen muotoinen kääväkäs. Vaalea tai kermansävyinen lakki on läpimitaltaan yleensä alle kymmensenttinen. Lakin alapinnalla on piikistö, josta irtoaa helposti piikkejä. Tanakka jalka on lakin värinen, joskus ryhminä kasvavien vaaleaorakkaiden malat ovat yhteenliittyneitä.

Malto on paksua, valkoista ja hieman haurasta, ja tummuu kellanruskeaksi kosketuksesta. Vaaleaorakkaan maku on raakana mieto tai kirpeähkö, vanhemmiten karvas. Tuoksultaan se on heikko.

Vaaleaorakas kasvaa koko maassa, yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Kasvupaikat vaihtelevat lehdoista tuoreisiin havumetsiin. Satokausi alkaa elokuussa ja jatkuu myöhäissyksyyn.

Hennompaa ja punaruskeampaan rusko-orakasta (Hydnum rufescens) saa kerätä vaaleaorakkaiden joukkoon. Rusko-orakkaan piikkikerros loppuu selvärajaisesti jalan yläosassa. Lajin löytää yleensä kosteammilta paikoilta kuin vaaleaorakkaan.

Päältäpäin vaaleaorakkaan näköinen lampaankääpä (Albatrellus ovinus) erottuu selvästi lakin alapinnan pillikerroksen avulla. Varsinkin ylhäältä katsottuna keltavahvero (Cantharellus cibarius) voi muistuttaa rusko-orakasta. Vaarallisia näköislajikkeita ei ole.

Vaaleaorakkaan lievä kitkeryys katoaa ruoanlaitossa. Hyviä säilöntätapoja ovat kuivattaminen viipaleina ja pakastaminen: sieni pilkotaan pieniksi paloiksi pannulle hautumaan, kun neste on haihtunut, orakassilppu pannaan pussissa pakastimeen.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.11.2018