Puolan rikollisen teurastamon lihaa ei ole päätynyt kuluttajille

31. tammikuuta 2019

Suomeen on tullut Ruokaviraston tämänhetkisen tiedon mukaan vain 46 kiloa Puolan laittomiin teurastuksiin liitettyä, pakastettua naudanlihaa. Liha ei ole päätynyt kauppaan eikä kuluttajille ja koko erä hävitetään. Toinen, pienempi erä on käännytetty matkalla Suomeen eikä sitä ole otettu vastaan. Ruokavirasto on pyytänyt Puolalta täsmennystä sen aiempaan ilmoitukseen, jonka mukaan Suomeen toimitettu määrä olisi 250 kiloa.

Ruokavirasto seuraa tiiviisti Euroopan unionin hälytysjärjestelmän (RASFF) kautta mahdollisesti tulevia uusia tietoja. Tiedot täydentyvät sitä mukaa kun laittomasti teurastetuista naudoista saadun lihan kulkeutumista EU-maissa saadaan jäljitettyä.

”EU-lainsäädäntö edellyttää, että jokainen yritys pystyy todentamaan hankkimiensa elintarvikkeiden toimittajan ja luovuttamiensa elintarvikkeiden vastaanottajayrityksen. Tietojen varmistaminen ja yhdistäminen erityisesti kansainvälisistä toimitusketjuista vie väistämättä aikaa”, sanoo elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen Ruokavirastosta.

Tullin tilastojen mukaan Suomeen tuotiin naudanlihaa tammi-lokakuussa 2018 yhteensä noin 11,5 miljoonaa kiloa, josta Puolasta noin 4 miljoonaa kiloa. Eläinperäisiä elintarvikkeita EU-maista Suomeen tuovia yrityksiä on noin 600.

Ruokavirasto tiedottaa saatuaan lisää tietoja.

Lisätietoja:

elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen, p. 050 388 6518