Sinisistä Dipper-patukoista ei löytynyt määräystenvastaisia ainesosia

10. kesäkuuta 2020

Espanjalaisen valmistajan ja Tullilaboratorion Vidal Dipper XL Vadelma toffeetankoja koskevissa tutkimuksissa ei ilmennyt määräystenvastaisuuksia. Ruokavirasto ei katso enää tarpeelliseksi suositella tuotteen myynnin rajoittamista.

Patukoista tutkittiin värin E 133 pitoisuus, raskasmetallit, allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista maito, laktoosi, gluteeni, soija sekä bakteerien esiintymistä.  Tulokset olivat määräystenmukaisia tutkituilta osin.

Tutkimusten lisäksi Ruokavirasto kartoitti yhteistyössä kuntien kanssa kyselyllä tapauksia, joissa kuluttajat olivat saaneet erilaisia oireita syötyään Vidal Dipper XL Vadelma toffeetankoja. Oireita olivat esimerkiksi vatsavaivat, ihottuma ja päänsärky, joita useat kymmenet henkilöt ilmoittivat kokeneensa. Selittävää tekijää koettujen oireiden ja tuotteen välillä ei löydetty. Osa koettuja oireita saaneista henkilöistä oli syönyt hyvin suuria määriä Dipper-tankoja.

Monipuoliseen, tasapainoiseen ja kohtuulliseen ruokavalioon eivät kuulu makeiset suurina määrinä. Mikäli kokee saavansa elintarvikkeesta haitallisia oireita, on kyseisen tuotteen syömistä syytä välttää. Tarvittaessa tulee kääntyä terveydenhuollon puoleen.

Yritykset vastaavat tuotteiden turvallisuudesta. Kuluttajapalautteet tulee ottaa huomioon ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin. Kuluttajille myytävissä tuotteissa tulee olla suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.

Lisätietoa: Ravitsemus- ja ruokasuositukset

Lisätietoja: 

ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen, p. 040 489 3346, (tavoitettavissa 10.6. ja 12.6.2020)
ylitarkastaja Minna Anthoni, p. 040 137 9854, (tavoitettavissa 11.6.2020)
sähköposti: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi