Elintarvikkeiden biogeeniset amiinit

Biogeeniset amiinit ovat pienimolekyylisiä aineenvaihduntatuotteita, joita esiintyy pieninä pitoisuuksina eläimissä, kasveissa ja elintarvikkeissa. Luonnostaan pieniä määriä amiineja esiintyy kasviksissa ja hedelmissä, muun muassa tomaatissa, sitrushedelmissä, banaanissa, pavuissa, avokadossa, vadelmassa ja luumussa. Merkittävimpiä biogeenisia amiineita ovat muun muassa histamiini, serotoniini, tyramiini, fenyylietyyliamiini ja tryptamiini.

Amiineita voi muodostua elintarvikkeisiin myös mikrobiologisen pilaantumisen seurauksena. Pilaantumista voivat edistää liian korkea säilytyslämpötila ja muu puutteellinen elintarvikehygienia. Riskielintarvikkeita ovat muun muassa tonnikala, makrilli, sillivalmisteet ja pitkään kypsytetyt juustot.

Suuret amiinipitoisuudet saattavat aiheuttaa äkillisiä allergian kaltaisia oireita. Tyypillisin amiinimyrkytysten aiheuttaja on histamiini, jonka aiheuttamia oireita ovat kahden tunnin kuluessa alkava ihon punoitus, nokkosrokko, päänsärky, ripuli, kuumat aallot ja hikoilu.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.10.2018