Hepatiitti A-virus

Tartuntatavat 

Hepatiitti A -virus ei ole niin sanottu ripulivirus, mutta se erittyy ripulivirusten tapaan ja tarttuu uloste-suutietä. Hepatiitti A -virus voi levitä ihmiseen elintarvikkeiden välityksellä. Virus voi päästä elintarvikkeisiin tartunnan saaneen henkilön käsistä tai silloin, jos ihmisen ulosteella saastunutta vettä käytetään marjojen ja vihannesten kasteluun. Tartunnan voi saada myös silloin, jos saastunutta vettä käytetään juomana tai siitä on valmistettu jääpaloja. Saastuneet raakana syödyt osterit ja simpukat ovat myös tyypillisiä virustartunnan lähteitä.

Itämisaika 

Hepatiitin itämisaika on useita viikkoja, 2–6 viikkoa. Virus erittyy ulosteeseen 10–14 vuorokaudessa tartunnan saamisen jälkeen, joten virusta voi erittyä ulosteisiin jo ennen kuin oireet ilmenevät.

Oireet 

Taudinkuvaan kuuluu ripuli ja pahoinvointi. Myös keltaisuus on tyypillistä, sillä virus lisääntyy maksasoluissa ja häiritsee maksan normaalia toimintaa ja aiheuttaa jopa maksavaurion. Oireet kestävät 1–2 viikkoa, ja virusta eritetään ulosteeseen noin kolmen viikon ajan.

Epidemiat 

Monet tartunnoista ovat peräisin ulkomailta. Hepatiitti A ei ole aiheuttanut epidemioita vuosina 2000–2012. Tartuntojen välittäjäksi on epäilty saastuneella vedellä kasteltuja marjoja ja salaatteja. Keväällä 2013 epidemian epäillään aiheutuneen ulkomaalaisista pakastemarjoista.

Ehkäisy 

  • Elintarvikkeen käsittelijän huolellinen käsihygienia on tärkeä keino viruksen leviämisen ehkäisemisessä. 
  • Elintarvikkeiden kuumentaminen vähintään viiden minuutin ajan +90 celsiusasteessa tuhoaa viruksen. 
  • Viruksen kantaja ei saa käsitellä pakkaamattomia elintarvikkeita. 
  • Huonon hygienian maissa riskielintarvikkeita ja keittämätöntä vettä tulee välttää. 
  • Ennen ulkomaanmatkaa tulee tarvittaessa hankkia suoja virusta vastaan, rokote tai gammaglobuliini.
Sivu on viimeksi päivitetty 1.7.2019