Tuholaiset

Jos jauhopussista tai jääkaapista löytyy toukkia tai muita hyönteisiä, hävitä jauhot ja muut samassa kaapissa avonaisissa pakkauksissa olleet elintarvikkeet sekä puhdista kaappi perusteellisesti.

Rohmukuoriainen

Rohmukuoriaisen toukka on kellertävä ja tasapaksu 1 cm:n pituinen toukka. Kuoriainen on 5-6 mm pitkä, tummanruskea ja kosketettaessa siitä erittyy voimakas lysolimainen haju. Rohmukuoriainen viihtyy hyvin viljatuotteissa, kuten ryyneissä ja hiutaleissa. Se pilaa tuotteet pahanhajuisella eritteellä, joka tekee elintarvikkeet ravinnoksi kelpaamattomaksi. Saastuneita elintarvikkeita ei tule syödä. Rohmukuoriainen on herkkä kylmälle eikä pysty elämään pakkasessa.

Riisihärö

Toukka on 3 mm pitkä ja väriltään vaalea. Kuoriainen on 3 mm pitkä, tummanruskea, muodoltaan litteä ja keskiruumiiltaan hammaslaitainen. Häröt viihtyvät hyvin viljatuotteissa, kuivatuissa hedelmissä, pähkinöissä ja suklaassa.

Koisaperhoset

Toukka on 12–20 mm pituinen ja väriltään vaalea tai kellertävä. Toukan pää on ruskea. Ruumista ympäröi pitkät ohuet sukaset. Perhosen pituus on noin 1 cm. Ainoastaan toukat turmelevat elintarvikkeita, kuten jauhoja, kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja suklaata. Toukat erittävät ohutta seittiä ja ulostavat ja näin likaavat elintarvikkeen.

Asunnoissa esiintyvät tuholaiset, sokeritoukka

Sokeritoukka on täysikasvuisena noin 1 cm pitkä, hopeanhohtoisten suomujen peittämä, siivetön ja taaksepäin suippeneva. Monille tuttu sokeritoukka elää kosteissa sisätiloissa, kuten kerrostaloissa, keittiöissä ja kylpyhuoneissa. Ne pesiytyvät levyjen ja kaakeleiden alle sekä huoneistosta toiseen kulkevissa putkikanavissa. Sokeritoukka syö tärkkelyspitoisia aineita, kuten leivän muruja ja homesieniä. Kuivat ja hyvin ilmastoidut tilat on paras torjuntakeino sokeritoukalle. Niitä voidaan torjua myös sumutteilla.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.3.2020