Usein kysyttyä COVID-19 -koronaviruksesta ja elintarvikkeista kuluttajille

Päivitetty 24.3.2020

COVID-19 on ihmisten koronavirustauti, joka tarttuu ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa.

Lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen internetsivuilta:

Tämän hetkisen tiedon mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä. Ruoan valmistamista ja tarjoilemista muille on syytä välttää aina sairaana ollessa. Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja.
Lisää tietoa elintarvikkeiden käsittelystä ja säilyttämisestä.

Ruokavirasto seuraa tilannetta ja päivittää tarvittaessa elintarvikkeisiin liittyvää ohjeistusta ja tietoa nettisivuilleen.

Tarttuuko COVID-19 koronavirus elintarvikkeiden välityksellä?

Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Lisätietoja THL:n internetsivuilla.

Miksi joidenkin elintarvikkeiden osalta joustetaan pakkausmerkintävaatimuksessa?

Koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi tiettyjen elintarvikkeiden toimitusketjut eivät pysty vastaamaan kysyntään ja elintarvikkeita joudutaan hankkimaan tavanomaisten toimitusketjujen ulkopuolelta. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tiettyjen elintarvikkeiden pakkausmerkinnät voidaan ilmoittaa tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Elintarviketurvallisuus ei kuitenkaan saa vaarantua. Joustot koskevat elintarvikkeita, joiden kysyntä on kasvanut merkittävästi.

Mitä tuotteita voidaan nyt myydä ilman suomen- ja ruotsinkielisiä pakkausmerkintöjä?

 1. Pastat, joiden ainesosina ainoastaan vehnä ja vesi
 2. Sokeri
 3. Tonnikalavalmisteet, joissa tonnikalan lisäksi vain vettä tai öljyä ja suolaa
 4. Tomaattisäilykkeet, joiden ainesosana tomaatin lisäksi vain suola
 5. Hedelmä- ja vihannessäilykkeet, jotka sisältävät vain yhtä vihannesta/hedelmää ja vettä/öljyä ja sokeria/suolaa
 6. Riisi
 7. Yhtä ainesosaa sisältävät pakastevihannekset
 8. Yksinkertaiset pakastevihannessekoitukset (esim. herne-maissi-paprika), jos pakkauksen kuvasta näkee selvästi sekoituksen ainesosat
 9. Kahvi
 10. Kuivahiiva

Mistä saan tietää kyseisten elintarvikkeiden pakkausmerkinnät?

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen tulee olla saatavilla kaupassa suomeksi ja ruotsiksi sekä erillisellä kirjallisella paperilla että isolla näkyvällä taululla elintarvikkeen välittömässä läheisyydessä.

Täyttävätkö nämä elintarvikkeet elintarviketietojen merkitsemistapaa lukuun ottamatta elintarvikelainsäädännön vaatimukset?

Kyllä, elintarviketietojen merkitsemistapaa lukuun ottamatta elintarvikkeiden on kaikilta osin täytettävä Suomessa voimassa olevan elintarvikelainsäädännön vaatimukset.

Kuinka kauan pakkausmerkintöjä koskeva jousto on voimassa?

Se on voimassa siihen asti, kunnes poikkeusolojen aikana vähittäismyyntiin tulleet elintarvikkeet on myyty loppuun.

Voiko ruokakaupassa asioida turvallisesti?

Ruokakaupassa myynnissä olevista elintarvikkeista ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada COVID-19-tartuntaa. Kauppojen pintojen tai esineiden osuutta ei myöskään pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. Sairaana ei ole syytä asioida ruokakaupassa, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä.

Onko elintarvikkeet tarpeen desinfioida?

COVID-19 tarttuu pisaratartuntana tartuntaa kantavasta ihmisestä, eikä kauppojen pintojen tai esineiden osuutta pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. COVID-19:n ei ole todettu tarttuneen elintarvikkeiden välityksellä, eikä elintarvikkeiden desinfioimisesta ole tämän hetkisen tiedon mukaan hyötyä tartuntojen ehkäisyssä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin. 

Kannattaako kaupassa asioidessa käyttää kertakäyttökäsineitä?

Huolellinen käsienpesu ennen ja jälkeen kaupassa käynnin riittää estämään mahdollisia tartuntoja pinnoilta. Jos haluaa käyttää kertakäyttökäsineitä, niiden puhtaudesta on huolehdittava yhtä hyvin kuin käsien puhtaudesta. Myös kertakäyttökäsineitä käytettäessä on vältettävä omien kasvojen koskettelua, koska muuten käsineiden käytöstä ei ole mitään hyötyä. Käytetyt kertakäyttökäsineet heitetään roskikseen käytön jälkeen. Käsineet puetaan ja riisutaan niin, että kosketaan vain käsineen suuaukon reunoihin ja sisäosiin.

Työterveyslaitoksen ohje käsineiden riisumisesta oikeaoppisesti pdf

Miksi Suomessa ei rajoiteta ruokakaupoissa samanaikaisesti asioivien ihmisten määrää?

Mahdolliset päätökset ruokakaupoissa asioivien määrän rajoittamisesta tekee Suomen hallitus valmiuslain nojalla. Ruokavirasto ei voi päättää tällaisesta.

Vinkkejä elintarvikkeiden säilyvyyteen kotona

Jos ostat kerralla suuria määriä ruokaa, muista huolehtia ruoan säilyvyydestä kotioloissa. Lue lisää elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista kotona ja ohjeellisista säilyvyysajoista kotipakastimessa säilytykseen.

Voinko sairastua pakkaamattomista elintarvikkeista, kuten esimerkiksi hedelmistä, kasviksista, paistopisteiden tuotteista tai salaattibaarien tuotteista?

Pakkaamattomien elintarvikkeiden ei tiedetä välittäneen tartuntoja. Myöskään pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin. 

Onko syytä välttää joitakin elintarvikkeita?

COVID-19 ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.  Katso video elintarvikkeiden käsittelystä. 

Voinko sairastua ravintolaruoasta?

COVID-19 koronavirus ei ole todettu tarttuneen ruoan tai juomien välityksellä. Sairaana ei ole syytä mennä ravintolaan, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä.

Onko buffet-ruokailu turvallista?

Ruoasta ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada COVID-19 -tartuntaa. Buffet-ruokailussa pidetään suurimpana tartuntariskinä jonottamista lähietäisyydellä. Sairaana ei ole syytä mennä ravintolaan, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä. Kädet pitää pestä aina ennen ruokailuun tuloa. Jos käsienpesu ei ole mahdollista juuri ennen ruokailun aloittamista, on syytä käyttää käsidesiä.

Aiheuttaako COVID-19 ruokamyrkytyksiä?

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai juoman välityksellä tarttuvaa tautia. COVID-19 koronavirus ei tämänhetkisen tiedon mukaan aiheuta ruokamyrkytyksiä.

Miten minun tulee käsitellä elintarvikkeita kotona?

Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja. Katso videolta ohjeet elintarvikkeiden käsittelyyn.

Voiko ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoida koronavirukselta suojautumiseen?

Ravintolisien ja muiden elintarvikkeen lääkkeellinen markkinointi on ehdottoman kiellettyä.  Elintarvikkeen ei saa väittää parantavan tai ehkäisevän sairauksia eikä niiden markkinointi siten ole sallittua myöskään koronaviruksen hoitoon tai ehkäisyyn.

Miten elintarvikeyritykset huomioivat viruksen toiminnassaan?

Elintarvikkeiden tuotannossa on aina noudatettava hyvää elintarvikehygieniaa, jolla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus, terveellisyys ja puhtaus. Sairaana ei saa tulla töihin. Erityisen tärkeää koronaviruksen torjunnassa on käsienpesu. Työntekijöiden terveydentilaan liittyvästä ohjeistuksesta vastaa terveydenhuolto.

Lisätietoa hygieenisistä työtavoista

Lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen internetsivuilta:

Milloin ulkomailta palaava elintarviketyöntekijä voi mennä ravintolaan töihin?

Valtioneuvoston päätöksen mukaan ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.  Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Lisätietoa Työterveyslaitoksen sivuilta

Ulkomailta palaavan ravintolatyöntekijän tulee siis olla poissa ravintolatyöstä kaksi viikkoa Suomeen paluun jälkeen.

Tarkastukset ja valvonnat

Ruokavirasto on ohjeistanut tarkastusten tekemistä elintarvikeketjun valvonnassa koronavirus COVID-19 -erityistilanteen aikana. Lähtökohtaisesti tänä aikana tehdään vain välttämättömät ja kiireelliset tarkastuskäynnit tarkastuskohteisiin.

Ohjeistus koskee sekä Ruokaviraston omia tarkastuksia että Ruokaviraston ohjauksessa olevien tarkastusten tekemistä ELYssä, AVIssa ja kunnissa.  Ohjeistus on voimassa 13.4.2020 asti, ja Ruokavirasto päivittää ohjeistusta koronavirustilanteen mukaan. Eri sektorit antavat tarvittaessa omaa alaansa koskevat yksityiskohtaisemmat ohjeet.

Erityisesti maatiloille kohdistuvia tarkastuskäyntejä rajoitetaan, mm. luomutarkastuksia ei tehdä.

Välttämättömiä ja kiireellisiä tarkastuksia ovat: 

 • Ruokamyrkytysten ja -epidemioiden selvittäminen ja niihin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot.
 • Muiden elintarvikevaaratilanteiden ja takaisinvetojen hoito ja niihin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot.
 • Elintarvikkeiden vientiin ja tuontiin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot sekä vientitodistusten myöntäminen.
 • Tarkastukset, silloin kun epäillään vakavaa lainsäädännön rikkomista
 • Kuntien vastuulla oleva lihantarkastus.
 • Lisäksi kunta harkitsee muut välttämättömiksi katsomansa tarkastukset, esim. toiminnan aloittamiseen liittyvät hyväksymistarkastukset.