Elintarvikkeiden käsittely kotona

Miten minun tulee käsitellä elintarvikkeita kotona?

Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja. Katso videolta ohjeet elintarvikkeiden käsittelyyn.

Onko elintarvikkeet tarpeen desinfioida?

COVID-19 tarttuu pisaratartuntana tartuntaa kantavasta ihmisestä, eikä kauppojen pintojen tai esineiden osuutta pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. COVID-19:n ei ole todettu tarttuneen elintarvikkeiden välityksellä, eikä elintarvikkeiden desinfioimisesta ole tämän hetkisen tiedon mukaan hyötyä tartuntojen ehkäisyssä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin. 

Vinkkejä elintarvikkeiden säilyvyyteen kotona

Jos ostat kerralla suuria määriä ruokaa, muista huolehtia ruoan säilyvyydestä kotioloissa. Lue lisää elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista kotona ja ohjeellisista säilyvyysajoista kotipakastimessa säilytykseen.

Voiko valmistaa kotona ruoka-annoksia (take away) kuluttajille myytäväksi ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta?

Jos valmistat kotona ruoka-annoksia myytäväksi, toiminnasta pitää tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista oman kunnan elintarvikevalvontaan, jolloin kuntavalvonta saa tiedon toiminnasta. Valvoja voi silloin antaa tarvittaessa neuvoja ja ohjeistusta, tai käydä paikan päällä valvomassa, jos siihen on aihetta. Toimintaa koskee pääsääntöisesti samat vaatimukset kuin muitakin huoneistoja.

Tietoa elintarvikkeiden käsittelystä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista

Tarttuuko COVID-19 raa’an lihan tai kalan välityksellä?

On epätodennäköistä, että COVID-19 tarttuu elintarvikkeiden välityksellä, koska pääasiallinen tartuntareitti on ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Koronavirus ei pysty lisääntymään elintarvikkeissa. Raa’an lihan ja kalan käsittelyyn kuuluu aina hyvä käsi- ja keittiöhygienia.  Kunnollinen kypsennys vähentää elintarvikkeiden pienimmänkin koronavirusriskin.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 6.9.2022