Kaupoissa asiointi

Voiko ruokakaupassa asioida turvallisesti?

Ruokakaupassa myynnissä olevista elintarvikkeista ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada COVID-19-tartuntaa. Kauppojen pintojen tai esineiden osuutta ei myöskään pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. Sairaana ei ole syytä asioida ruokakaupassa, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä.

Voiko kaupan palvelutiskistä ostaa ruokaa asiakkaan omaan astiaan annosteltuna?

Ruokavirasto suosittelee, että kaupat eivät myy palvelutiskistä ruokaa asiakkaiden omaan astiaan, koska noutoruoan myynti on lisääntynyt voimakkaasti, ja jotta toimintatapojen nopea muutos ei vaarantaisi kuluttajien ja kaupan työntekijöiden turvallisuutta.

Saako marjoja ja vihanneksia myydä edelleen pakkaamattomana?

Kasviksia (ml. marjoja) saa edelleen myydä kuluttajille pakkaamattomana. Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Lisätietoja THL:n internetsivuilla. Pakkaamattomien elintarvikkeiden osuutta ei pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin. 

Voiko COVID-19-koronavirus tarttua pintojen tai ottimien välityksellä? 

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden pintojen, kuten kahvojen tai elintarvikeottimien kautta. Tätä ei kuitenkaan pidetä tärkeimpänä tartuntareittinä. Siivouksen tehostamisesta asiakastiloissa voit lukea lisää Työterveyslaitoksen internetsivuilta.

Asiakastilat

Asiakkaiden koskemat pinnat (esim. ovenkahvat, kaiteet, tuolit ja pöytäpinnat, maksupäätteet sekä WC- ja pesutilat) tulee puhdistaa huolellisesti ja mahdollisimman usein. Asiakastiloissa puhdistustiheyttä on lisättävä erilaisiin painikkeisiin ja kahvoihin, joihin asiakkaat koskettavat.

Ottimet ja elintarvikkeiden irtomyynti

Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää asiakkaiden käytössä oleviin ottimiin, joita käytetään esim. irtomyyntipisteissä. Ottimia suositellaan vaihdettavan ja pestävän tihennetysti. Mahdollisuuksien mukaan tulee suosia kertakäyttöisiä tai jokaisen käyttökerran jälkeen pesuun laitettavia ottimia. Käytössä olevia tarjoiluastioita ja -koneita tulee puhdistaa tehostetusti. Myyntipisteen läheisyydessä olisi myös hyvä olla mahdollisuus käsien desinfiointiin.

Kaupoissa ja irtomyyntipisteissä tulisi kiinnittää erityistä huomiota henkilökunnan ja asiakkaiden käsihygieniaan ja viestiä sen tärkeydestä. Harkinnan mukaan voidaan irtomyyntituotteiden osalta siirtyä palvelumyyntiin, pakata tuotteet asiakkaalle valmiiksi tai keskeyttää tuotteiden myynti irtona.

Kunnan elintarvikevalvonta tai toimiala voivat antaa näitä ohjeita täydentävää ohjeistusta tai suosituksia tilanteen ja harkintansa perusteella.

Kannattaako kaupassa asioidessa käyttää kertakäyttökäsineitä?

Huolellinen käsienpesu ennen ja jälkeen kaupassa käynnin riittää estämään mahdollisia tartuntoja pinnoilta. Jos haluaa käyttää kertakäyttökäsineitä, niiden puhtaudesta on huolehdittava yhtä hyvin kuin käsien puhtaudesta. Myös kertakäyttökäsineitä käytettäessä on vältettävä omien kasvojen koskettelua, koska muuten käsineiden käytöstä ei ole mitään hyötyä. Käytetyt kertakäyttökäsineet heitetään roskikseen käytön jälkeen. Käsineet puetaan ja riisutaan niin, että kosketaan vain käsineen suuaukon reunoihin ja sisäosiin.

Työterveyslaitoksen ohje käsineiden riisumisesta oikeaoppisesti pdf

 

Sivu on viimeksi päivitetty 7.9.2020