Pakkausmerkinnät

Miksi joidenkin elintarvikkeiden osalta joustettiin pakkausmerkintävaatimuksessa?

Koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi tiettyjen elintarvikkeiden toimitusketjut eivät pystyneet vastaamaan kysyntään ja elintarvikkeita joudutaan hankkimaan tavanomaisten toimitusketjujen ulkopuolelta. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tiettyjen elintarvikkeiden pakkausmerkinnät voidaan ilmoittaa tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Elintarviketurvallisuus ei kuitenkaan saa vaarantua. Joustot koskevat elintarvikkeita, joiden kysyntä on kasvanut merkittävästi.

Mitä tuotteita voidaan vielä myydä ilman suomen- ja ruotsinkielisiä pakkausmerkintöjä?

  1. Pastat, joiden ainesosina ainoastaan vehnä ja vesi
  2. Sokeri
  3. Tonnikalavalmisteet, joissa tonnikalan lisäksi vain vettä tai öljyä ja suolaa
  4. Tomaattisäilykkeet, joiden ainesosana tomaatin lisäksi vain suola
  5. Hedelmä- ja vihannessäilykkeet, jotka sisältävät vain yhtä vihannesta/hedelmää ja vettä/öljyä ja sokeria/suolaa
  6. Riisi
  7. Yhtä ainesosaa sisältävät pakastevihannekset
  8. Yksinkertaiset pakastevihannessekoitukset (esim. herne-maissi-paprika), jos pakkauksen kuvasta näkee selvästi sekoituksen ainesosat
  9. Kahvi
  10. Kuivahiiva

Mistä saan tietää kyseisten elintarvikkeiden pakkausmerkinnät?

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen tulee olla saatavilla kaupassa suomeksi ja ruotsiksi sekä erillisellä kirjallisella paperilla että isolla näkyvällä taululla elintarvikkeen välittömässä läheisyydessä.

Täyttävätkö nämä elintarvikkeet elintarviketietojen merkitsemistapaa lukuun ottamatta elintarvikelainsäädännön vaatimukset?

Kyllä, elintarviketietojen merkitsemistapaa lukuun ottamatta elintarvikkeiden on kaikilta osin täytettävä Suomessa voimassa olevan elintarvikelainsäädännön vaatimukset.

Kuinka kauan pakkausmerkintöjä koskeva jousto on voimassa?

Päätöksen voimassaoloaika päättyi 31.12.2020. Päätös ei ole enää voimassa, mutta sen voimassaoloaikana varastoon ja vähittäismyyntiin tuodut elintarvikkeet saa myydä loppuun. Se on voimassa siihen asti, kunnes poikkeusolojen aikana vähittäismyyntiin tulleet elintarvikkeet on myyty loppuun. 

Sivu on viimeksi päivitetty 19.1.2021