Ravintolat

2.6.2020 Ravintoloiden toiminta ja tapahtumien järjestäminen

Lisätietoa aluehallintoviraston verkkopalvelusta. 
puhelinpalvelu 0295 016 666, ma–pe klo 8–11 ja 12–16
sähköposti koronainfo@avi.fi

Usein kysyttyä ravintolatoiminnasta (aluehallintovirasto)

Ravintoloissa saa jälleen tarjoilla ruokaa paikan päällä 1.6. alkaen. Tartuntatautilain väliaikaisella muutoksella säädetään kuitenkin ravitsemisliiketoiminnalle rajoituksia. Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintolatoimintaa eivätkä ruuan ja juoman noutomyyntiä. Laki tulee voimaan 1.6.2020 ja on voimassa 31.10.2020 saakka.

Ruoka-annosten ulosmyynti asiakkaille ja ruokalähettien noutopalveluille ravintoloiden tiloista on edelleen sallittua

Mitä asioita kuluttajan tulee huomioida noutoruoan suhteen?

Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen koronavirustautiin ruoan tai juoman välityksellä.

Jos tunnet itsesi sairaaksi, pysy kotona ja pyydä apua ruoan noutamiseen tai pyydä tuomaan ruoka kotiisi.

Noutaessasi ruokaa ravintolasta

  • pidä riittävä turvaväli muihin asiakkaisiin, yski hihaan, vältä ravintolassa tarpeetonta pintojen koskettelua, pese kädet kotiin palattuasi.
  • huomaa, että ravintoloille on annettu suositus, että ne eivät myisi noutoruokaa asiakkaiden omiin astioihin.
  • jos omistat styroxlaatikon/kylmälaukun, ota se mukaan ja pakkaa ravintolasta saamasi ruoka-annos siihen.
  • kuljeta ruoka mahdollisimman nopeasti kotiin, kuuma ruoka kuumana ja kylmä ruoka kylmänä.
  • take awayna myytävät, ravintolassa välittömään myyntiin pakatut ruoat katsotaan pakkaamattomiksi, joten ruoan ainesosatietoja ei pakkauksessa välttämättä ole.
  • jos itse noudatat tai perheessäsi on henkilöitä, jotka noudattavat erityisruokavalioita, muista kysyä jo ruokaa tilattaessa ruoan allergiaa aiheuttavat aineet ja tarvittaessa muut ruoan ainesosat ravintolan henkilökunnalta.
  • ravintolassa valmistettu ruoka on tarkoitettu syötäväksi mahdollisimman pian.
  • jos et syö kaikkea ruokaa heti, niin jäähdytä ylijäänyt ruoka ja siirrä se jääkaappiin. Älä säilytä jäljelle jäänyttä ruokaa huoneenlämmössä.
  • jos toimitat ruoan toiselle henkilölle, esimerkiksi vanhukselle, huolehdi, että hänellä on tarvittava tieto ruoan sisällöstä ja siitä, että ruoka on tarkoitettu syötäväksi eikä säilytettäväksi.

Henkilöstöravintolat ja työmaaruokalat 

Kaikissa ravintoloissa saa jälleen tarjoilla ruokaa paikan päällä 1.6. alkaen. Tartuntatautilain väliaikaisella muutoksella säädetään kuitenkin ravitsemisliiketoiminnalle rajoituksia. Nämä rajoitukset eivät kuitenkaan koske henkilöstöravintolatoimintaa eivätkä ruuan ja juoman noutomyyntiä. Henkilöstöravintolan asiakaskuntana on vain yhteisön, säätiön tai laitoksen omaa henkilöstöä tai muuten rajoitettu henkilöpiiri. Tällaisia henkilöstöravintoloita ovat esimerkiksi päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja vankiloiden ruokalat sekä teollisuuslaitosten henkilöstöruokalat.

Henkilöstöravintola ei ole avoin lounasravintola, johon kuka tahansa voisi tulla syömään, vaan sen täytyy olla rajattu tietyn työpaikan henkilöstölle.              

Yllä mainittujen ruokapaikkojen ruokailussa on otettava huomioon THL:n yleiset tartuntojen torjuntaohjeet.

  • Muistuta, että ruokailemaan tullaan vain huolellisen käsienpesun jälkeen
  • Lisää käsidesit linjaston alkuun mahdollisuuksien mukaan
  • Porrasta mahdollisuuksien mukaan ruokailuaikaa ja muistuta turvavälien noudattamisesta
  • Siirry mahdollisuuksin mukaan itsepalveluannostelusta henkilökunnan annostelemaan ruokatarjoiluun
  • Itsepalveluannostelussa vaihda tai pese ottimet tihennetysti tai mahdollisuuksien mukaan käytä kertakäyttöottimia
  • Puhdista kosketeltavat pinnat (myös maustepurkit, voiveitset jne.) tihennetysti
  • Ruokailemisen on hyvä tapahtua mahdollisimman väljästi 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 24.6.2020