Siemenperunan vakuustodistukset ja sinetit

Vakuustodistus/kasvipassi

Vakuustodistuksesta tunnistaa virallisesti tarkastetun ja hyväksytyn eli sertifioidun siemenen. Lainsäädännön mukaan vakuustodistus eli pakkaukseen kiinnitettävä lipuke on esiperussiemenellä valkoinen ja violetti lävistäjä, perussiemenellä valkoinen ja sertifioidulla siemenellä sininen. Vakuustodistukset on Ruokavirastossa sarjanumeroitu 1.1.2017 alkaen toiminnan valvomiseksi. Tämä ei edellytä mitään lisätoimenpiteitä pakkaajalta.

Siemenperunan vakuustodistus toimii samanaikaisesti kasvipassina, johon on merkitty perunatuottajan kasvinsuojelurekisterinumero. Vakuustodistus on virallinen asiakirja. Pakkaaja ei saa tehdä vakuustodistuksiin omia merkintöjä.

Vakuustodistukseen merkitään lainsäädännön mukaan seuraavat tiedot:

 1. Euroopan talousyhteisön säännöstön mukaisesti sertifioitua siemenperunaa"
 2. Elintarviketurvallisuusvirasto, Suomi
 3. Virallinen sarjanumero
 4. Kauppaerän numero
 5. Sulkemiskuukausi ja vuosi
 6. Laji ja lajike
 7. Tuotantomaa
 8. Siemenperunaluokka ja tarvittaessa siemensukupolvi
 9. Siemenperunan koko mm
 10. Pakkauksen nettopaino
 11. Kasvinsuojelurekisterin numero

Lisäksi vakuustodistuksessa on merkittynä EU:n suoja-alueet vaarallisten tuhoojien suhteen sekä pakkaamon nimi.

Vakuustodistusten tai varastotarkastuksen tilaaminen

Varastotarkastus ja vakuustodistukset tilataan Ruokavirastosta. Tilaamiseen käytetään siihen suunniteltua lomaketta. Sen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen vakuus@ruokavirasto.fi.

Aikaisemmasta käytännöstä poiketen varastotarkastusta varten ei tarvitse tilata vakuuksia. Tästä lähtien vakuuspainosta tilataan lomakkeella joko pelkkä varastotarkastus tai vakuudet. Vakuustilaus sisältää varastotarkastustilauksen. Vakuudet voi tilata myös myöhemmin.

Vakuustodistukset painetaan tilausjärjestyksessä. Mikäli lipukkeet painetaan asiakkaan pyynnöstä kiireellisenä, tehdään työ heti. Normaalin toimitushinnan lisäksi peritään voimassa olevan hinnaston mukainen käsittelymaksu.

Jos haluaa vakuustodistukset postitettavan pikalähetyksenä, tilaajalta peritään toimituskuluja voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Vakuustodistusten tulostaminen pakkaamolla

Siemenperunapakkaamo voi myös itse tulostaa vakuustodistukset. Tämä edellyttää, että toimija hakee Ruokavirastolta pakkausluvan laajennusta. Pakkaamon pitää myös itse hankkia tulostuslaite ja vakuusmateriaali.

Kun toimija tulostaa itse vakuustodistukset, toimija tekee Loimaalle edelleen vakuustilauksen ja Ruokavirasto  tekee vakuuksien kuvat valmiiksi. Vakuuksien tiedot siirretään nettipalveluun, josta toimija voi noutaa tiedot ja tulostaa vakuudet itse haluamaansa aikaan. Vakuuksia pystyy tulostamaan vain tilattu määrä.

Toimittajan vakuustodistus

Lainsäädännön mukaan markkinoitaviin eriin pakkaamo voi itse painaa toimittajan vakuustodistukset enintään 10 kg painoisiin pakkauksiin. Lupa koskee vain sertifioituja siemenluokkia. Toimittajan vakuudella varustettuja pakkauksia saa markkinoida ainoastaan Suomessa.

Toimittajan vakuustodistukseen merkitään seuraavat asiat:

 1. "Toimittajan vakuustodistus"/EU-kasvipassi”
 2. Kauppaerän numero
 3. Toimittajan nimi
 4. Sulkemiskuukausi ja vuosi
 5. Laji ja lajike
 6. Tuotantomaa
 7. Siemenperunaluokka
 8. Siemenperunan koko mm
 9. Pakkauksen nettopaino
 10. Kasvinsuojelurekisterin numero

           ”Saa markkinoida ainoastaan Suomessa”.

Sinetit

Lainsäädännön mukaan siemenpakkaus on suljettava siten, ettei sitä pysty avaamaan rikkomatta sinetöintiä. Käytännössä tämä tarkoittaa joko tarra- tai ommeltavien vakuuksien käyttämistä tai riippulipukkeiden ja sinetin käyttämistä siten, että lipuke jää sinetin taakse. Jälkimmäistä käytetään erityisesti suursäkeissä.

Ruokaviraston vakuuslipukepainosta voi tilata muovisia, nippusidetyyppisiä sinettejä. Sinetit on numeroitu juoksevalla numerolla.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.7.2019