Aasianrunkojäärän tarkkailu ajankohtaista erityisesti kohteissa, joissa käsitellään puista pakkausmateriaalia

21. kesäkuuta 2022

Aasianrunkojäärä on lehtipuita tuhoava kovakuoriainen, joka leviää kansainvälisessä kaupassa puisen pakkausmateriaalin kuten puulavojen välityksellä.

Vuonna 2015 aasianrunkojäärä löydettiin Vantaalta Kuninkaanmäen ja Itä-Hakkilan alueelta. Hävitystoimenpiteiden seurauksena runkojääriä ei ole enää vuoden 2015 jälkeen havaittu alueella. Koska aasianrunkojäärän toukat voivat elää puussa useamman vuoden ennen aikuistumista, on lehtipuita edelleen syytä tarkkailla Vantaan esiintymäalueella ja myös muissa kohteissa, joissa käsitellään puista pakkausmateriaalia.

Aasianrunkojäärä on isokokoinen kovakuoriainen. Sen pituus on 2,5–3,5 cm. Sen peitinsiivet ovat lakankiiltävät, ja niissä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Jäärän musta-valkoraidalliset tuntosarvet ovat ruumista pidemmät.

Aikuistunut jäärä tekee puihin ulostuloreikiä, jotka ovat pyöreitä ja halkaisijaltaan noin sentin mittaisia. Aikuisia voi nähdä lentämässä kesä–lokakuun aikana. Katso kuvat tuntomerkeistä Ruokaviraston verkkosivuilta. Ilmoita havainnosta Ruokavirastoon: kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

Jäärälöydöksen aiheuttamat rajoitukset ovat päättyneet Vantaalla 

Aasianrunkojäärälöydöksen aiheuttamat rajoitukset päättyivät Vantaan Kuninkaanmäen ja Itä-Hakkilan alueilla 31.12.2020. Rajatulla alueella voi jälleen istuttaa lehtipuita ja siirtää puutavaraa alueen ulkopuolelle. Ruokaviraston ylläpitämä puutavaran ja risujen vastaanottoalue ei ole enää toiminnassa.