Aasianrunkojäärän tarkkailu jälleen ajankohtaista

22. kesäkuuta 2021

Aasianrunkojäärä on aasialainen lehtipuita tuhoava kovakuoriainen, joka leviää kansainvälisessä kaupassa puisen pakkausmateriaalin kuten puulavojen välityksellä. Vuonna 2015 se löydettiin Vantaalta Kuninkaanmäen ja Itä-Hakkilan alueelta. Koska aasianrunkojäärä on karanteenituhooja, Ruokavirasto määräsi toimenpiteet sen hävittämiseksi. Toimenpiteenä jäärän esiintymisalueelta kaadettiin lähes kaikki lehtipuut.

Vaikka Vantaan esiintymä saatiin hävitettyä, ei aasianrunkojäärän leviämisvaara ole ohi. Käsittely- ja merkintävaatimuksista huolimatta jääriä liikkuu edelleen esimerkiksi puulavoissa. Nyt on jälleen oikea aika tarkkailla ympäristöä aasianrunkojäärän ulostuloreikien ja aikuisten jäärien havaitsemiseksi. Jäärän ulostuloreikiä voi löytyä lehtipuiden rungosta ja oksista. Aikuisen jäärän voi löytää esimerkiksi puulavasta tai lehtipuusta, mutta lentävinä hyönteisinä ne voivat päätyä muuallekin.

Aasianrunkojäärä on noin 2,5 - 3,5 cm mittainen. Sen siivissä on kiiltävän mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Jäärän tuntosarvet ovat ruumista pidemmät. Jäärän ulostuloreiät ovat pyöreitä ja halkaisijaltaan 1 cm mittaisia. Katso kuvat tuntomerkeistä Ruokaviraston verkkosivuilta.

On tärkeää löytää mahdolliset esiintymät ennen kuin tuholainen on ehtinyt leviämään laajemmalle alueelle. Tarkkailu on erityisen tärkeää Vantaalla Itä-Hakkilan ja Kuninkaanmäen alueilla, sekä muilla vastaavilla alueilla, joilla käsitellään esimerkiksi puulavoja. Ilmoita havainnosta Ruokavirastoon: kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

Jäärälöydöksen aiheuttamat rajoitukset päättyneet Vantaalla

Jäärälöydöksen aiheuttamat rajoitukset päättyivät Vantaan Kuninkaanmäen ja Itä-Hakkilan alueilla 31.12.2020. Rajatulla alueella voi jälleen istuttaa lehtipuita ja siirtää puutavaraa alueen ulkopuolelle. Ruokaviraston ylläpitämä puutavaran ja risujen vastaanottoalue ei ole enää toiminnassa.