Kasvinterveyden valvonnan tulokset vuodelta 2020 julkaistu – uutena uhkana tomaatin ruskokurttuvirus

9. kesäkuuta 2021

Kasvinterveyden valvontatulokset vuodelta 2020 on julkaistu. Merkittävimmiksi havainnoiksi nousevat tomaatin ruskokurttuvirus uutena kasvihuonevihannestuotannon uhkana sekä kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden kaupan kasvu sekä tuonnissa että viennissä. Vuosi 2020 oli myös ensimmäinen, kun noudatettiin uutta EU:n kasvinterveysasetusta. Tämän johdosta kasvipasseja myöntävät toimijat alkoivat tekemään lakisääteistä kasvintuhoojien omavalvontaa, ja muutoksia tuli myös kasvipassin käyttöön.

Tomaatin ruskokurttuvirus on tomaatin ja paprikan siemenlevintäinen virus, joka aiheuttaa merkittäviä satotappiota hedelmien värivirheiden ja epämuotoisuuden takia. Vuonna 2020 saastuneeksi todettujen siemenerien takaisinvetoja aloitettiin useita eri EU-maissa, ja osa niistä ulottui Suomeen asti. Siinä yhteydessä päästiin kokeilemaan uutta käytäntöä, jossa viranomaisen sijaan toimija vetää karanteenituhoojaa sisältävän siemenerän takaisin. Koska kaikkia saastuneita siemeneriä ei kuitenkaan saada pois markkinoilta, on vihannesviljelmillä tärkeää reagoida kaikkiin virusoireisiin ja ilmoittaa niistä Ruokavirastolle.

Venäjältä Suomeen tuotavat havupuutavaraerät yhä kasvussa

Muuten kasvinterveyden valvonnassa tehdyt kasvintuhoojalöydökset olivat tavanomaisia. Alppiruusuilla todettiin taimimyymälöissä versopoltetta ja perunaviljelmiltä löytyi uusia keltaperuna-ankeroistapauksia. Näissä tapauksissa määrättiin toimenpiteet karanteenituhoojien leviämisen estämiseksi.

Venäjältä Suomeen tuotavien havupuutavaraerien määrä kasvoi edelleen. Tästä syystä tuontitarkastuksia tehtiin 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Tuotu määrä oli 4,5 miljoonaa kuutiometriä. Myös viennissä suurin tuoteryhmä on puutavara, ja vienti on ollut kasvussa viime vuosina. Tämä on lisännyt vientitarkastusten määrää.

Lisätietoa: