Lähiömutsi vinkkaa matkailijoille kasvien tuliaistuonnista

18. helmikuuta 2020

Kasvien tuontiin ja ulkomailta netin kautta tilaamiseen liittyy paljon riskejä. Lähiömutsi-niminen bloggaaja kirjoitti Ruokaviraston tarjoamasta aiheesta blogin Suojele luontoa – älä tuo ulkomaantuliaisena vahingossa kasvipöpöä.

Vietämme vuonna 2020 kansainvälistä kasvinterveysvuotta. Terveiden kasvien myötä saamme ruokaa ja hyvinvoivan ympäristön.

Lähiömutsi eli Hanne Valtari on ammattibloggaaja. Hänen aiheitaan ovat muun muassa kaupunkiviljely, talous ja yhteiskunta, joten Ruokavirasto pyysi häntä kirjoittamaan kasvien tuonnin säännöistä. Bloggaajaa ammattiviljelijöiden tyttärenä aihe kiinnosti.

Kasvintuhoojat pyrkivät leviämään ilmastonmuutoksen, kansainvälisen kaupan ja matkailun myötä mantereelta toiselle, maasta toiseen. Toisinaan viranomaisten pitää pysäyttää tuhoojien leviäminen rajuilla toimilla, esimerkiksi puita joudutaan kaatamaan aasianrunkojäärän vuoksi tai kasvihuoneen kasvusto pitää hävittää kasvitaudin tai tuholaisen hävittämiseksi. Ennakolta torjuminen on tehokkaampaa ja halvempaa.

”Miksi ihmeessä matkailijaa syynätään näin pienistä jutuista? No juurikin niiden pienen pienien juttujen takia. Vaikka kasvi näyttäisi hyvinvoivalta, sen kätköissä saattaa muhia tuhohyönteisen munia tai kasvitauti, jonka oireet eivät vielä näy”, pohtii Lähiömutsi. 

Blogi: Suojele luontoa – älä tuo ulkomaantuliaisena vahingossa kasvipöpöä -blogi

Kasvien ja kasvituotteiden tuontiohjeet yksityishenkilöille 

Kasvinterveys tutuksi