Tulipoltteen oireiden tarkkailu ajankohtaista Etelä-Suomessa

1. heinäkuuta 2022

Tulipolte on esimerkiksi omenapuiden ja päärynäpuiden bakteeritauti, jota on Suomesta löydetty kaksi kertaa. Tauti on karanteenituhooja, jota kasvintarkastajat kartoittavat. Myös hedelmätarhoilla, taimitarhoilla, puistoissa ja kotipuutarhoissa tehtävä tarkkailu on tärkeää, jotta mahdolliset tautiesiintymät havaitaan aikaisessa vaiheessa.

Ruokaviraston tulipolte-ennusteen mukaan kasvukausi on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että tulipoltteen oireet tulevat näkyville Etelä-Suomessa, jos tulipoltetta esiintyy. Tulipolte aiheuttaa versojen lakastumista ja mustumista. Oksiin ja runkoon muodostuu kuoliolaikkuja, joista voi erittyä limaa. Tauti leviää esimerkiksi sairaiden kasvien ja pölyttäjähyönteisten välityksellä.

Tulipoltteen oireiden kehittyminen vaatii tietyn määrän lämpöä ja kosteutta. Ruokaviraston tulipolte-ennusteesta voit seurata, milloin omalla alueellasi voi alkaa näkymään oireita. Kasvien versoissa voi näkyä oireita silloin, kun aluetta kuvaava piste on muuttunut kartalla punaiseksi.

Jos epäilet tulipoltetta omenapuissa, päärynäpuissa tai muissa isäntäkasveissa, tarkista ensin viittaavatko oireet tulipoltteeseen ja ilmoita niistä Ruokavirastoon nettilomakkeella tai sähköpostitse: kasvinterveys@ruokavirasto.fi. Liitä ilmoitukseen kuvat oireista.

Lue lisää: