Hevosten tuontitutkimukset

Hevosten tuonnin yhteydessä vaadittavat näivetystaudin (infectious anemia) sekä astumataudin (dourine) ja räkätaudin (malleus) vasta-ainetutkimukset tehdään Ruokavirastossa eläintautivirologian ja -bakteriologian laboratorioissa. Eläintautivirologia tekee myös hevoseläinten arteriittiviruksen vasta-ainemäärityksiä ja viruseristystä, jotka vaaditaan tietyin ehdoin yli 180 päivän ikäisiltä oreilta tuonnin yhteydessä.

Näytteenotto

Verinäyte (vähintään 5 millilitraa kokoverta tai seerumia) vasta-ainetutkimuksiin otetaan tavalliseen isoon verinäyteputkeen ilman antikoagulanttia (hyytymisen ehkäisevää ainetta). Mikäli näyte viipyy matkalla useamman päivän, on suositeltavaa lähettää seerumia kokoveren sijaan. Näytteiden pilaantuminen tai jäätyminen tekee ne tutkimukseen kelpaamattomiksi, joten ne on otettava mahdollisimman aseptisesti ja pakattava huolellisesti (käärittävä aaltopahvin lisäksi esimerkiksi sanomalehtipaperiin) sekä säilytettävä ennen lähetystä jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa. 

Virusarteriittieristystä varten seropositiivisilta oreilta otetaan siemennestenäyte sisältäen spermarikkaan fraktion. Antiseptisia tai desinfiointiaineita ei saa käyttää oriin sukuelinten puhdistamiseen ennen näytteenottoa. Välittömästi näytteenoton jälkeen siemenneste jäähdytetään jäillä tai kylmäpakkauksilla ja toimitetaan viipymättä laboratorioon. Mikäli kuljetus saattaa kestää, näytteen voi pakastaa -20°C.

Näytteen lähetys

EU:n ulkopuolelta tulee näytteet lähettää kuriiripalvelulla Ruokavirastoon tai tuoda henkilökohtaisesti. Lähettäjä vastaa kaikista kustannuksista. Suomessa näytteet voi toimittaa postitse. 

Näyteputket tulee sulkea huolellisesti ja pakata niin etteivät ne pääse särkymään matkalla. Lasku voidaan lähettää vain suomalaiseen osoitteeseen. Sellaisen puuttuessa tutkimukset on maksettava etukäteen.

Lähetä näytteet Ruokaviraston eläintautivirologian laboratorioon Helsinkiin. 
Lähetysohjeet ja -osoitteet

Sivu on viimeksi päivitetty 24.7.2020