Luominen

Sikiöiden tutkimuspaketti

Näyte

Abortoitu sikiö tai jos sikiöitä on useampia, 2 - 3 sikiötä sekä jälkeiset. Huolimatta jälkeisten likaisuudesta on niiden lähettäminen tärkeää, sillä joidenkin taudinaiheuttajien kohdalla ainoat havaittavat muutokset löydetään istukasta. Vähintään 2 - 3 kohtukäpysen pitäisi olla mukana näytteessä. Näytteitä on hyvä lähettää ja tutkia useamman kuin yhden uuhen luomisista.

Tutkimukset

Patologinen tutkimus sekä tärkeimmät luomista aiheuttavat bakteerit, virukset ja loiset.

Lähetys

Näytteen tulisi olla mahdollisimman tuore, kuitenkin esim. viikonlopun yli viileässä säilytetty näyte kelpaa tutkimuksiin. Lähetä näytteet Matkahuollon Pikapakettina Ruokaviraston Helsingin, Kuopion, Oulun tai Seinäjoen toimipaikkaan. Voit myös tuoda näytteet itse. Lähetysohjeet ja -osoitteet

Bruselloosi (maksuton)

Kunnaneläinlääkäri voi ottaa tarvittaessa luoneista eläimistä verinäytteet tutkittavaksi bruselloosin varalta.

Näyte

Viisi kappaletta seerumiverinäytettä/tila. Näytteet luoneista emistä, mikäli luoneita on vähemmän kuin viisi, loput näytteet otetaan muista uuhista/kutuista.

Tutkimukset

Brusella-vasta-ainetutkimus. Samoista näytteistä on mahdollista pyynnöstä tutkia Q-kuume ja klamydophilavasta-aineet, nämä tutkimukset ovat maksullisia.

Lähetys

Näytteiden pilaantuminen tai jäätyminen tekee ne tutkimukseen kelpaamattomiksi, joten ne on otettava mahdollisimman aseptisesti ja pakattava huolellisesti (käärittävä aaltopahvin lisäksi esim. sanomalehtipaperiin) sekä säilytettävä ennen lähetystä jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa. Lähetä näytteet Ruokaviraston eläintautibakteriologian laboratorioon Helsinkiin. Lähetysohjeet ja -osoitteet

Sivu on viimeksi päivitetty 24.7.2020