Maedi-visna ja CAE vasta-aineet

Näyte

Maedi-visna/CAE vasta-aineet tutkitaan seerumista. Verinäytteet otetaan putkiin, joissa ei ole hyytymistä estäviä aineita.

Lähete

MV/CAE-näytteille käytetään tuotantoeläinten tautitutkimuslähetettä. Lähetteeseen tarvitaan seuraavat tiedot:

  • eläinten omistajan ja eläinlääkärin nimi, osoite ja puhelinnumero
  • tilatunnus
  • näytteenottopäivämäärä
  • täydelliset eläinten EU-tunnukset

Lähetteeseen liitetään eläinluettelo lammas- ja vuohirekisteristä. Näyteputket numeroidaan juoksevalla numerolla. Numerointiin käytetään vedenpitävää mustaa tussia. Näyteputken numero merkitään eläinluetteloon sen eläimen kohdalle, josta näyte on otettu. Näyteputket pakataan niin, että ne pysyvät ehjinä kuljetuksen aikana.

Tutkimukset

Maedi-visna- ja CAE-virusten vasta-aineet tutkitaan lampaan/vuohen seerumista kaupallisella ELISA- testillä. Terveysvalvontaohjelman näytteitä ei tutkita kiireellisenä. Jos tarvitsette näytetuloksen nopeasti, ilmoittakaa siitä lähetteessä. MV/CAE-ohjelman näytteistä peritään hinnaston mukainen maksu.

Lähetys

Näytteet toimitetaan laboratorioon mahdollisimman pian. Näytteitä ei kannata lähettää perjantaina. Ne voidaan säilyttää jääkaapissa viikonlopun yli. Näytteet eivät saa jäätyä. Lämpimänä vuoden aikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä. Lähetä näytteet Ruokaviraston Helsingin eläintautivirologian laboratorioon. Lähettäjä maksaa lähetyskulut. Voit myös tuoda näytteet itse. Lähetysohjeet ja -osoitteet

Mahdolliset tiedustelut numerosta 050 336 6563

Sivu on viimeksi päivitetty 24.7.2020