Lampaiden ulostenäytteiden loistutkimukset

Näytteet

Ulostenäyte otetaan suoraan peräsuolesta tai vaihtoehtoisesti juuri tullutta ulostetta vähintään ruokalusikallinen/eläin. Laitumella olevista ulostekasoista ei voi ottaa näytettä.

Näytteet otetaan aina yksilönäytteinä ja yksilötunnuksin merkittyinä esim. muovihanskaan tai (mieluummin) muovipussiin tai -purkkiin. Näytteet tulee ottaa ennen loislääkitysten antoa. Jos halutaan selvittää loislääkityksen tehoa, otetaan uudet näytteet samoista eläimistä noin 10 päivää loislääkityksen antamisen jälkeen.

Loistutkimuspaketin hinta sisältää kuuden näytteen tutkimisen yhdellä menetelmällä.

Tutkimukset

  • menetelmä: McMaster kvantitatiivinen flotaatiotutkimus (sokeriflotaatio)
  • sisältää Eimeria spp. ookystien määrän määrityksen (kokkidioosi) sekä Trichostrongylidae-heimon juoksutusmahamatojen ja suolistoloisten munamäärän määrityksen
  • jos ryhmässä on eläimiä, joilla on ripulia, heikentynyt kasvu tai huono karva, ne valitaan mukaan näytteenottoon, oireet kirjataan lähetteeseen

Lähetys

Lähetys laboratorioon samana tai viimeistään seuraavana päivänä, säilytyslämpötila: jääkaappi (ei saa jäätyä). Näytteet tulisi ottaa mieluiten alkuviikosta, perjantaisin ei pidä lähettää näytteitä, koska niiden pilaantumisen vaara kuljetuksen aikana on suuri. Lähetä näytteet Postin Ovelle aamulla -pakettina, pikakirjeenä tai Matkahuollon pikapakettina. Voit myös tuoda näytteet itse kyseisiä tutkimuksia tekevään Ruokaviraston toimipaikkaan. Lämpimänä vuodenaikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä. Omistaja maksaa lähetyskulut.

Merkitse lähetteeseen eläinlaji. Eläimen ikä tai syntymäaika tulee ilmetä lähetteestä.

Lähetysosoite

Ruokavirasto Oulu 

  • tuonti: Elektroniikkatie 5
  • postiosoite: Ruokavirasto Oulu, Elektroniikkatie 3, 90590 Oulu 
  • linja-autorahti: Ruokavirasto Oulu, Matkahuolto Oulu
Sivu on viimeksi päivitetty 1.10.2019