Lampaiden ulostenäytteiden loistutkimukset

Näytteet

Ulostenäyte otetaan suoraan peräsuolesta tai vaihtoehtoisesti juuri tullutta ulostetta kaksi ruokalusikallista/eläin. Laitumella olevista ulostekasoista ei voi ottaa näytettä.

Näytteet otetaan aina yksilönäytteinä ja yksilötunnuksin merkittyinä esim. muovihanskaan tai (mieluummin) muovipussiin tai -purkkiin. Näytteet tulee ottaa ennen loislääkitysten antoa. Jos halutaan selvittää loislääkityksen tehoa, otetaan uudet näytteet samoista eläimistä noin 10 päivää loislääkityksen antamisen jälkeen.

Loistutkimuspaketin hinta sisältää kuuden näytteen tutkimisen yhdellä menetelmällä.

Tutkimukset

  • menetelmä: McMaster kvantitatiivinen flotaatiotutkimus (sokeriflotaatio)
  • sisältää Eimeria spp. ookystien määrän määrityksen (kokkidioosi) sekä Trichostrongylidae-heimon juoksutusmahamatojen ja suolistoloisten munamäärän määrityksen
  • jos ryhmässä on eläimiä, joilla on ripulia, heikentynyt kasvu tai huono karva, ne valitaan mukaan näytteenottoon, oireet kirjataan lähetteeseen

Lähetys

Lähetä näytteet Ruokaviraston Oulun laboratorioon samana tai viimeistään seuraavana päivänä, säilytyslämpötila: jääkaappi (ei saa jäätyä). Näytteet tulisi ottaa mieluiten alkuviikosta, perjantaisin ei pidä lähettää näytteitä, koska niiden pilaantumisen vaara kuljetuksen aikana on suuri. Lämpimänä vuodenaikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä. Omistaja maksaa lähetyskulut. Voit myös tuoda näytteet itse.

Merkitse lähetteeseen eläinlaji. Eläimen ikä tai syntymäaika tulee ilmetä lähetteestä.

Lähetysohjeet ja -osoitteet

Sivu on viimeksi päivitetty 19.4.2021