Paratuberkuloosi

(Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis)

Näyte

  • Elävä eläin: uloste ja seerumiverinäyte tai yksilömaitonäyte. Maitonäyte voidaan ottaa, kun poikimisesta on kulunut 7 vrk.
  • Kuollut eläin: muuttuneet osat suolta ja suolistoimusolmuketta, pätkä ohutsuolen loppuosaa ja suoliliepeen imusolmukkeita.
  • Kliininen paratuberkuloosiepäily: tuntemattomasta syystä johtuva pitkäkestoinen ripuli ja laihtuminen yli kahden vuoden ikäisellä naudalla.

Tutkimus

M. avium ssp. paratuberculosis -bakteerin osoitus (PCR), uloste ja elinnäytteet. Kliinisissä epäilyissä myös viljely. Vasta-aineiden osoitus (verinäyte/yksilömaitonäyte).

Huom! Viljelyaika vähintään 6 kk, yleensä 7 - 13 kuukautta. Kliiniset epäilyt: tutkimus maksuton.

Lähetys

Näytteet jäähdytetään ja lähetetään välittömästi. Perjantaina tai viikonloppuna otetut näytteet voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa viikonlopun yli, kokoverinäyte ei saa jäätyä. Erotettu seerumi ja maitonäyte säilyvät pakastettuna pidempään. Viljelynäytteiden tulee olla laboratoriossa viimeistään torstaina aamupäivällä eikä näytteenotosta saa olla kulunut yli kolmea vuorokautta. Lämpimänä vuoden aikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä.

Lähetä näytteet Ruokaviraston eläintautibakteriologian laboratorioon Helsinkiin. Voit myös tuoda näytteet itse.

Pakkausohjeet
Lähetysohjeet ja -osoitteet

Sivu on viimeksi päivitetty 8.11.2021