Hirvieläinten näivetystaudin (CWD) näytteenotto

Suomessa eläviä, hirvieläinten näivetystaudille (chronic wasting disease CWD) alttiita hirvieläimiä ovat hirvi, metsäpeura, poro, valkohäntäkauris eli valkohäntäpeura ja metsäkauris. Suomessa todettiin ensimmäinen hirvieläinten TSE-tautitapaus helmikuussa 2018. Tauti todettiin Kuhmosta löydetystä itsestään kuolleesta hirvestä.

Hirvieläinten näivetystaudin seurannassa kerätään tutkimuksiin näytteitä kuolleena löydetyistä, oireita osoittavista tai kuihtuneista, yli 12 kuukauden ikäisistä poroista ja muista hirvieläimistä. Näytteiden saamiseksi Ruokavirastoon tarvitaan poronhoitajien, metsästäjien, riistantutkijoiden ja kaikkien muiden luonnossa liikkuvien apua.

Ilmoita oudosti käyttäytyvistä tai kuolleista hirvieläimistä  kunnaneläinlääkärille

Kunnaneläinlääkärien yhteystiedot löytyvät parhaiten numerotiedustelusta tai kuntien verkkosivuilta. Kunnaneläinlääkäri ottaa tarpeen mukaan yhteyttä poliisiin virka-avun saamiseksi oireilevan eläimen lopettamiseen.

Metsästäjät ja poronhoitajat voivat lähettää näytteitä suoraan Ruokavirastoon. Näytteeksi tarvitaan eläimen pää, alaleuka ja nielu mukaan lukien. Eläintä lopetettaessa tulee välttää aivojen takaosaa vahingoittavia menetelmiä. Tarvittaessa näytteeksi voi lähettää myös muita elimiä. Kysy asiasta tarkemmin Ruokavirastosta.

Lähetä näytteet Ruokavirastoon Matkahuollon Pikapakettina. Pikapaketteja voi lähettää arkipäivisin ja vain tietyistä Matkahuollon toimipisteistä. Katso Matkahuollon palvelupistehausta lähin pikapaketteja vastaanottava toimipaikka:

 • kirjoita hakukenttään Postitoimipaikka tai postinumero,
 • suodata hakua valitsemalla Paketin lähettäminen ja nouto sekä Pikapaketit.

Lähetysosoite

Ruokavirasto Oulu, Matkahuolto, Oulu (asiakasnumero 6100752)

Ruokavirasto maksaa kuljetuksen. Oulun toimipaikkaan voi lähettää pään mukana myös muita elinnäytteitä. Käyntiosoite on Elektroniikkatie 5, jos tuot näytteet itse. Iltaisin ja viikonloppuisin voit jättää näytteet Ruokaviraston näytekylmiöön. Kysy ohjeet Oulun toimistosta, puhelin 029 520 4181.

Pelkästään CWD-tutkimuksiin tarkoitettuja hirvieläinten päitä voi tuoda tai lähettää myös muihin Ruokaviraston eläintautitutkimuksia tekeviin toimipaikkoihin:

 • Kuopio: Ruokavirasto, Neulaniementie 4, Matkahuolto Kuopio Asevarinkontie 15 (asiakasnumero 8600227)
 • Seinäjoki: Ruokavirasto, Keskuskatu 23, Matkahuolto Seinäjoki (asiakasnumero 3300143)
 • Helsinki: Ruokavirasto, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki (asiakasnumero 9400278)

Seurantaohjelman mukaisista luonnonvaraisten hirvieläinten (hirvi, metsäpeura, valkohäntäkauris, metsäkauris) näytteistä maksetaan 50 € palkkio/pää. Palkkiot maksetaan puolivuosittain. Ruokavirasto toimittaa laskutusohjeet riistanhoitoyhdistyksille.

CWD:tä ei ole todettu ihmisissä, mutta näytteitä otettaessa ja pakattaessa on kuitenkin syytä suojata kädet, koska hermostollisia oireita voivat aiheuttaa myös esimerkiksi erilaiset bakteeritartunnat. Sairasta eläintä ei saa käyttää ihmisravinnoksi.

Ohjeita pakkaamiseen

 • Jäähdytä pää lähelle 0 °C, jos mahdollista.
 • Kääri pää runsaaseen nestettä imevään materiaaliin, esimerkiksi sanomalehtipaperiin.
 • Pakkaa pää vielä kahteen tukevaan ehjään muovipussiin. 
 • Laita pussiin lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi.
 • Pakkaa pussi tukevaan laatikkoon ja lisää täytemateriaalia, esimerkiksi rypistettyä sanomalehteä.
 • Lisää huolellisesti täytetty tutkimuslähete pakkauksen sisälle erillisessä muovipussissa.
 • Teippaa laatikko kiinni leveällä teipillä ja vahvista pohja tarvittaessa. Käytä teippaamiseen kelta-mustaraitaista teippiä, jos sellaista on saatavilla. 
 • Kirjoita paketin päälle "Eläinperäinen näyte - vapautettu".
 • Pakkaamisen kuvalliset ohjeet

Lisätietoja

erikoistutkija Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, Ruokavirasto Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Minna Nylund, puhelin 040 489 3393, Ruokavirasto Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Ari Kauppinen, puhelin 050 301 3750, Ruokavirasto Helsinki/virologia (prionitutkimukset)

Ruokavirasto julkaisee CWD-tutkimustulokset vuoden 2020 alusta alkaen viraston avoimen tiedon palvelussa, eikä erillisiä tutkimustodistuksia pääsääntöisesti enää toimiteta näytteiden lähettäjille.

Sivu on viimeksi päivitetty 15.5.2023