Hirvieläinten näivetystaudin (CWD) näytteenotto

Suomessa eläviä, hirvieläinten näivetystaudille (chronic wasting disease CWD) alttiita hirvieläimiä ovat hirvi, metsäpeura, poro, valkohäntäkauris eli valkohäntäpeura ja metsäkauris. Suomessa todettiin ensimmäinen hirvieläinten TSE-tautitapaus helmikuussa 2018. Tauti todettiin Kuhmosta löydetystä itsestään kuolleesta hirvestä.

Hirvieläinten näivetystaudin seurannassa kerätään tutkimuksiin näytteitä kuolleena löydetyistä, oireita osoittavista tai kuihtuneista, yli 12 kuukauden ikäisistä poroista ja muista hirvieläimistä. Näytteiden saamiseksi Ruokavirastoon tarvitaan poronhoitajien, metsästäjien, riistantutkijoiden ja kaikkien muiden luonnossa liikkuvien apua.

Oudosti käyttäytyvistä tai kuolleista hirvieläimistä ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Yhteystiedot löytyvät parhaiten numerotiedustelusta tai kuntien verkkosivuilta. Kunnaneläinlääkäri ottaa tarpeen mukaan yhteyttä poliisiin virka-avun saamiseksi oireilevan eläimen lopettamiseen.

Metsästäjät ja poronhoitajat voivat myös lähettää näytteitä suoraan Ruokavirastoon. Näytteeksi tarvitaan eläimen pää, alaleuka ja nielu mukaan lukien. Eläintä lopetettaessa tulee mahdollisuuksien mukaan välttää aivojen takaosaa vahingoittavia menetelmiä. Tarvittaessa voi lähettää myös muita elimiä näytteeksi. Kysy asiasta tarkemmin Ruokavirastosta.

Näytteet lähetetään Ruokavirastoon Matkahuollon Pikapakettina. Ruokavirasto maksaa kuljetuksen. Osoite on: Ruokavirasto, Matkahuolto, Oulu (asiakasnumero 6100752). Kirjoita paketin päälle "Eläinperäinen näyte - vapautettu". Oulun toimipaikkaan voi lähettää pään mukana myös muita elinnäytteitä.

Pelkästään CWD-tutkimuksiin tarkoitettuja hirvieläinten päitä voi viedä tai lähettää myös muihin Ruokaviraston eläintautitutkimuksia tekeviin yksikköihin: Kuopio: Ruokavirasto (Neulaniementie 4), Matkahuolto, Kuopio (asiakasnumero 8600227); Seinäjoki: Ruokavirasto (Keskuskatu 23), Matkahuolto, Seinäjoki (asiakasnumero 3300143); Helsinki: Ruokavirasto, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki (asiakasnumero 9400278).

Seurantaohjelman mukaisista luonnonvaraisten hirvieläinten (hirvi, metsäpeura, valkohäntäkauris, metsäkauris) näytteistä maksetaan 50 € palkkio / pää. Palkkiot maksetaan puolivuosittain. Ruokavirasto toimittaa laskutusohjeet riistanhoitoyhdistyksille.

CWD:tä ei ole koskaan todettu ihmisissä, mutta näytteitä otettaessa ja pakattaessa on kuitenkin syytä suojata kädet, koska hermostollisia oireita voivat aiheuttaa myös esimerkiksi erilaiset bakteeritartunnat. Sairasta eläintä ei saa käyttää ihmisravinnoksi.

Ohjeita pakkaamiseen

Pää kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Paperi- tai muu käärö pakataan vielä ainakin kahteen ehjään muovipussiin ja lopuksi pää pakataan täytemateriaalin kanssa (esimerkiksi rypistetty sanomalehti) tukevaan laatikkoon. Pussiin voi laittaa lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Eduksi luonnollisesti on, jos pää on ennen pakkausta saatu jäähtymään mahdollisimman lähelle 0 °C. Laatikkoon pitää laittaa mukaan myös lähete, jossa on lähettäjän yhteystiedot ja taustatiedot eläimestä. Laatikko teipataan kiinni.

Lisätietoja

erikoistutkija Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, Ruokavirasto Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Minna Nylund, puhelin 040 489 3393, Ruokavirasto Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Sirkka-Liisa Korpenfelt, puhelin 050 351 0308, Ruokavirasto Helsinki/virologia (prionitutkimukset)

Ruokavirasto julkaisee CWD-tutkimustulokset vuoden 2020 alusta alkaen viraston avoimen tiedon palvelussa, eikä erillisiä tutkimustodistuksia pääsääntöisesti enää toimiteta näytteiden lähettäjille.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.1.2023