Hirvieläinten näivetystaudin (CWD) näytteenotto

Suomessa eläviä hirvieläimiä ovat: hirvi, metsäpeura, poro, valkohäntäkauris eli valkohäntäpeura täpläkauris eli kuusipeura ja metsäkauris

Suomessa todettiin ensimmäinen hirvieläinten TSE-tautitapaus helmikuussa 2018. Tauti todettiin Kuhmosta löydetystä itsestään kuolleesta hirvestä. Kaikki oireita osoittavat tai kuihtuneet, yli 12 kuukauden ikäiset porot ja muut hirvieläimet tulisi tutkia CWD:n varalta. Näytteiden saamiseksi Ruokavirastoon tarvitaan poronhoitajien, metsästäjien, riistantutkijoiden ja kaikkien muiden luonnossa liikkuvien apua.

Oudosti käyttäytyvistä tai kuolleista hirvieläimistä ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Yhteystiedot löytyvät parhaiten numerotiedustelusta tai kuntien internettisivuilta. Kunnaneläinlääkäri ottaa tarpeen mukaan yhteyttä poliisiin virka-avun saamiseksi oireilevan eläimen lopettamiseen.

Metsästäjät ja poronhoitajat voivat myös lähettää näytteitä suoraan Ruokavirastoon. Näytteeksi tarvitaan eläimen pää, alaleuka ja nielu mukaan lukien. Eläintä lopetettaessa tulee mahdollisuuksien mukaan välttää aivojen takaosaa vahingoittavia menetelmiä. Tarvittaessa voi lähettää myös muita elimiä näytteeksi. Kysy asiasta tarkemmin Ruokavirastosta.

Näytteet lähetetään Ruokavirastoon Matkahuollon kautta. Ruokavirasto maksaa kuljetuksen. Osoite on: Ruokavirasto, Matkahuolto, Oulu.

CDW:tä ei ole koskaan todettu ihmisissä, mutta näytteitä otettaessa ja pakattaessa on kuitenkin syytä suojata kädet, koska hermostollisia oireita voivat aiheuttaa myös esimerkiksi erilaiset bakteeritartunnat. Sairasta eläintä ei saa käyttää ihmisravinnoksi.

Ohjeita pakkaamiseen:

Pää kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Paperi- tai muu käärö pakataan vielä ainakin kahteen ehjään muovipussiin ja lopuksi pää pakataan täytemateriaalin kanssa (esimerkiksi rypistetty sanomalehti) tukevaan laatikkoon. Pussiin voi laittaa lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Eduksi luonnollisesti on, jos pää on ennen pakkausta saatu jäähtymään mahdollisimman lähelle 0 °C. Laatikkoon pitää laittaa mukaan myös lähete, jossa on lähettäjän yhteystiedot ja taustatiedot eläimestä. Laatikko teipataan kiinni.

Lisätietoja: 

erikoistutkija Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, Ruokavirasto Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Minna Nylund, puhelin 040 489 3393, Ruokavirasto Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Sirkka-Liisa Korpenfelt, puhelin 050 351 0308, Ruokavirasto Helsinki/virologia (prionitutkimukset)

Ruokavirasto lähettää tutkimusvastauksen näytteen lähettäjälle.