Siementen laatutilastot

Kasvukausi 2018 tuotti hyvin itävää kylvösiementä

Tarkastuskauden 2018 - 2019 valmistuneet tulokset osoittavat, että kesä 2018 tuotti hyvin itävää satoa. Sertifiointia varten tarkastettujen peitattujen kevätviljojen keskimääräiset itävyydet ovat olleet 94 % tai yli sekä peittaamattomilla näytteillä vähintään 93 %. Peitatun ohran keskimääräinen itävyys oli 96 %, kauran ja kevätvehnän 94 %. Kaikilla kevätviljoilla keskimääräiset itävyydet ovat olleet korkeammat edelliseen, vaikeaan satokauteen verrattuna. Hernenäytteiden, jotka on tarkastettu sertifiointia varten, keskimääräinen itävyys oli 86 % ja härkäpavun 84 %. Heinistä timotein keskimääräinen itävyys oli 93 % ja nurminadan 91 %. Rypsin keskimääräinen itävyys oli 92 %.

Siemenlain mukaan sertifiointiin edellytettävä normaalisti itäneiden osuus viljoilla on oltava vähintään 85 % sekä heinillä, öljykasveilla ja palkokasveilla vähintään 80%. Itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuus kaikilla kevätviljoilla oli suurempi edelliseen kauteen verrattuna ja samalla tasolla aikaisempien hyvien tarkastuskausien kanssa. Näin oli myös herneellä ja timoteillä. Härkäpavulla ja nurminadalla hylättyjen näytteiden osuus oli hiukan suurempi edelliseen kauteen verrattuna.

Myös tilaustutkimusnäytteiden, joita ovat pakkaamoiden raakaerä- ja viljelijöiden TOS-siemennäytteet, keskimääräiset itävyydet kevätviljoilla olivat hyvällä tasolla (vähintään 90 %). Päättyneen kauden peittaamattomien kevätviljojen itävyydet olivat parhaimmat kuuteen edelliseen tarkastuskauteen verrattuna. Noin 60 % kevätviljojen tilaustutkimusnäytteistä analysoitiin peittaamattomina.

Tarkastuskautta 2018 - 2019 koskevat sekä ajantasaiset itävyystulokset ja itävyysvaatimusten täyttävien osuudet havainnollisin kuvin ovat nähtävissä Ruokaviraston avoimessa portaalissa kohdassa Siementen laatu.

Katso Siementen laatu -portaalin esittelyvideo YouTube-tililtämme.

Sertifioitu siemen on tarkastettua

Markkinoilla oleva sertifioitu siemen on varma valinta. Jokaisesta siemenerästä on varmistettu kenttäkokeissa, viljelystarkastuksessa ja laboratorioanalyysein virallisesti otetuista näytteistä, että erä on ilmoitettua lajiketta, siinä ei esiinny hukkakauraa ja siemenen laatu on kunnossa. Sertifioidun siemenen jokaisessa pakkauksessa on vakuustodistus. Laadukas siemen on puhdasta vieraista lajeista ja hyvin itävää. Itävyystulos kertoo itämispotentiaalin hyvissä oloissa. Siemenessä ei ole raja-arvot ylittäviä määriä siemenlevintäisiä kasvitauteja tai siemenerä peitataan niihin tehoavalla peittausaineella.

Oman tilan siemeneksi aiotun sadon käyttökelpoisuus kannattaa selvittää aina. Analyysipalveluissa viljelijöille kerrotaan, kuinka itävyyden ja 1000 siemenen painon voi selvittää tilatasolla. Siemenlaboratorio tutkii myös viljelijänäytteitä.

Laboratoriotutkimukset ovat maksullisia (hinnasto).

Siementen itävyystulokset tarkastuskausittain