Ruokaviraston salmonellalähetteitä uudistettu, näytteiden tutkiminen aloitettava edelleen 96 h:n kuluessa

Evira on lisännyt siipikarjan (broilerin-, kalkkunan- ja kananmunantuotanto) salmonellatutkimuksen tutkimuslähetteisiin tekstin ”Näytteenotto alkuviikosta (MA-TI), laboratorio ei tutki näytteitä, joiden ottamisesta on yli 72 tuntia.” Tällä on haluttu korostaa näytteenoton suunnittelun tärkeyttä, jotta toimijat ja viranomaiset ottaisivat näytteet siten, että ne ehtivät lainsäädännön mukaisen aikarajan puitteissa paikallislaboratorioon tutkittavaksi. Lähetteessä mainittu 72 h:n aikaraja perustuu alkutuotannon näytteenottostandardiin ISO 13307, johon ei kuitenkaan viitata lainsäädännössä (MMMa 1037/2013). Paikallislaboratorioissa tutkimus tulee aloittaa edelleen lainsäädännön mukaisesti viimeistään 96 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1037/2013 kanojen ja kalkkunoiden salmonellavalvonnasta

Ruokaviraston tutkimuslähetteet eläintautitutkimuksiin (→ siipikarja)

Lisätietoja: Erikoistutkija Henry Kuronen, p. 044 720 1782, henry.kuronen(at)evira.fi