Ruokaviraston vertailulaboratorio on järjestänyt Oulun toimipisteessä vuosittain koulutusta trikiinitutkimusten suorittamisesta. Tällä hetkellä vertailulaboratorion ei ole mahdollista järjestää trikiinitutkimuskurssia koronaepidemiatilanteen vuoksi, koska mm. kurssin keskeistä osaa eli laboratorio-osuutta ei voida järjestää terveysturvallisesti. Ruokavirastoon on tullut laboratorioista joitakin kyselyitä, miten tällä hetkellä saadaan uusia henkilöitä koulutettua trikiinitestaukseen lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Trikiinitutkimuksia tekevien henkilöiden koulutus koostuu maa- ja metsätalousministeriön lihantarkastuksesta antaman asetuksen 2/2020 mukaan käytännön harjoittelusta trikiinitutkimusten tekemiseen hyväksytyssä laboratoriossa, Ruokaviraston järjestämästä kurssista sekä kuulustelusta.
Trikiinikurssin korvaaminen väliaikaisesti
Uusien henkilöiden on mahdollista korvata trikiinikurssi koronaepidemian aikana seuraavasti:
- Uusi henkilö osallistuu trikiinitestaukseen työviikon ajan (5 päivää) kurssitetun ja Ruokaviraston trikiinitutkimusluvan saaneen henkilön perehdytyksessä (=näytteiden tutkimista). Perehdytystä varten laboratorion tulee tilata Ruokaviraston vertailulaboratoriosta trikinellapositiivista lihaa kontrollinäytteeksi.
- Ennen em. perehdytystä uudella henkilöllä pitää olla maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 2/2020 11 §:n mainitsema käytännön harjoittelu suoritettuna (10 työpäivää trikiinilaboratoriossa tai muu riittävän mittava laboratoriokokemus). Todistus harjoittelusta pitää toimittaa Ruokavirastoon.
- Laboratorio toimittaa Ruokavirastoon raportin (esim. sähköposti) uuden henkilön 5 päivän perehdytyksestä laboratoriossa. Raportista tulee käydä ilmi mm. kuka perehdytti, perehdytyksen sisältö ja näytemäärät.
- Laboratorion, jossa uusi henkilö työskentelee, tulee osallistua Ruokaviraston vuoden 2021 trikiinivertailunäytetutkimukseen, ja uuden henkilön tulee osallistua vertailunäytteiden tutkimiseen esimerkiksi yhdessä kokeneen testaajan kanssa.
- Uuden henkilön tulee osallistua Ruokaviraston trikiinitutkimuskurssille, kun sellainen seuraavan kerran järjestetään. Kurssin käytyään henkilö saa virallisen tutkintotodistuksen MMM lihantarkastusasetuksen 11 §:n mukaisen trikiinitutkimuskurssin suorittamisesta.
Lisätietoja: Taija Rissanen, p. 050 5746308, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi