Godkännande enligt TSE-förordningen

Användning av animaliskt protein vid utfodring av idisslare är med stöd av förordning (EG) 999/2001 (den s.k. TSE-förordningen) i regel förbjudet. Utfodring av andra livsmedelsproducerande djur med bearbetat animaliskt protein är också förbjudet med vissa undantag som beskrivits i bilaga IV till TSE-förordningen. Bearbetat animaliskt protein kan tillverkas endast av biprodukter av kategori 3 i en bearbetningsanläggning för kategori 3-material som har godkänts på det sätt som avses i biproduktförordningen. Metoderna med vilka animaliskt protein bearbetas regleras av biproduktförordningen. Om bearbetat animaliskt protein kan du läsa mer här (Tillverkning och användning av bearbetat animaliskt protein vid utfodring av djur)

Vid utfodring av idisslare är utöver användning av animaliskt protein också användning av bl.a. fiskmjöl, di- och trikalciumfosfat av animaliskt ursprung och blodprodukter (obs. blodmjöl är bearbetat animaliskt protein, betraktas inte som blodprodukt) förbjudet. Vid utfodring av idisslare är det ändå tillåtet att använda hydrolyserat protein som härrör från hudar och skinn med ursprung i andra djur än idisslare och fiskmjöl i foder (mjölkersättningar) för icke avvanda idisslare. Det är också tillåtet att använda ägg och mjölkprodukter vid utfodring av idisslare. Om användning av mjölkprodukter kan du läsa mer här: Användning av mjölk och mjölkbaserade produkter som foder

I foder för andra produktionsdjur än idisslare (såsom svin, fjäderfä) är det tillåtet att använda bl.a. fiskmjöl, di- och trikalciumfosfat av animaliskt ursprung, blodprodukter som härrör från fjäderfä och hydrolyserat protein, gelatin och kollagen. I foder för svin får också användas bearbetat animaliskt protein som härrör från fjäderfä (inkl. även blodmjöl som härrör från fjäderfä) och insektsprotein. I foder för fjäderfä kan användas bearbetat animaliskt protein som härrör från svin (inkl. även blodmjöl som härrör från svin) och insektsprotein. I foder för vattenbruksdjur, såsom fiskar är det tillåtet att använda bearbetat animaliskt protein som härrör från svin, fjäderfä och insekter.

Användning av ovan nämnda foderråvaror av animaliskt ursprung vid framställning av foder förutsätter ett separat godkännande (TSE). Endast foderföretagare som godkänts av Livsmedelsverket (se förteckningen över godkända anläggningar) får använda fiskmjöl och kompletteringsfoder som innehåller fiskmjöl för framställning av foder för andra livsmedelsproducerande djur än idisslare. Samma krav gäller användning av dikalciumfosfat och trikalciumfosfat jämte blodprodukter som härrör från andra djur än idisslare vid framställning av foder.

Ett godkännande från Livsmedelsverket krävs också för användning av bearbetat animaliskt protein som härrör från svin, fjäderfä och insekter vid framställning av foder för svin, fjäderfä eller vattenbruksdjur. Ovan nämnda foderblandningar ska i regel framställas i sådana anläggningar, som inte producerar foderblandningar avsedda för idisslare. Eftersom animaliskt protein som härrör från svin är tillåtet endast för fjäderfä och animaliskt protein som härrör från fjäderfä är tillåtet endast för svin, ska foderblandningar som innehåller ovan nämnt animaliskt protein också i regel framställas i sådana anläggningar, som inte framställer foder för bägge dessa djurarter (utfodringsförbud inom arten).

Om godkännande ansöks på blankett E. Ansökan ska lämnas minst en månad innan den planerade verksamheten inleds. Innan ett godkännande beviljas utför Livsmedelsverket vid behov en kontroll på platsen i fråga för att kontrollera att förutsättningarna för ett godkännande uppfylls bl.a. för åtskiljandets del. Åtskiljandet gäller hela produktionslinjen (mottagningen, blandaren, grynlinjerna, bulklastningen/förpackandet i säckar). Att produktionslinjerna är åtskilda från varandra ska säkerställas också med dokumentation och analyser (= förekomst av förbjudet animaliskt protein i fodret för en sådan djurart, där det inte får förekomma). Provtagnings- och analysfrekvensen bedömer företagaren som en del av faroanalysen inom HACCP. I märkningarna på foderblandningar ska också tydligt anges att de innehåller ovan nämnt bearbetat animaliskt protein och de varningar som hänför sig till det. Om märkningskraven har berättats mer i anvisningarna om märkning av foder.

Exempel 1

Om såväl foder som innehåller fiskmjöl som foder för idisslare framställs i en och samma foderfabrik, ska framställningen ske på olika produktionslinjer.

Exempel 2

Om foder för svin och fjäderfä framställs i en fabrik och svin/fjäderfäprotein börjar användas, ska fodren för dessa djurarter framställas på olika linjer. Eventuella foder för idisslare ska också åtskiljas för produktionens och lagringens del.

Exempel 3

Om foder för vattenbruksdjur som innehåller animaliskt protein som härrör från svin/fjäderfä och foder för andra livsmedelsproducerande djur framställs i en och samma foderfabrik, ska fodren för vattenbruksdjur i alla stadier hållas fysiskt åtskilda från fodren för andra livsmedelsproducerande djur. Också transporterna och lagringen ska åtskiljas.

Exempel 4

Kravet tillämpas på mobila blandare så, att framställningen av foder som innehåller fiskmjöl och framställningen av foder för idisslare ska ske med separat utrustning. Animaliskt protein som härrör från svin/fjäderfä ska också beaktas i åtskiljandet dvs. separat utrustning också för dem.

Foderråvara av animaliskt ursprung

Idisslare

Annat livsmedelsproducerande djur än idisslare

(såsom svin, fjäderfä, häst, exkl. fiskar)

Vattenbruksdjur (såsom fiskar)

Svin/fjäderfä

(för arterna i fråga bredare tillåten år 2021)

PAP + blodprodukter som härrör från idisslare

 inte tillåtna

inte tillåtna

inte tillåtna

inte tillåtna

PAP som härrör från andra djur än idisslare (inbegriper blodmjöl från andra än idisslare)

inte tillåtet

inte tillåtet

tillåtet

tillåtet svin/fjäderfä/insekts-PAP se nedan!

 

animaliskt protein som härrör från insekter

inte tillåtet

inte tillåtet

tillåtet

tillåtet för såväl svin som fjäderfä

animaliskt protein som härrör från fjäderfä (inkl. blodmjöl)

inte tillåtet

inte tillåtet

tillåtet

tillåtet för svin

animaliskt protein som härrör från svin (inkl. blodmjöl)

inte tillåtet

inte tillåtet

tillåtet

tillåtet för fjäderfä

blodprodukter som härrör från andra djur än idisslare (obs. blodmjöl betraktas inte som en blodprodukt!)

inte tillåtet

tillåtet

tillåtet

tillåtet för bägge

fiskmjöl*

inte tillåtet

*tillåtet i mjölkersättning för icke avvanda idisslare

tillåtet

tillåtet

tillåtet för svin/fjäderfä

gelatin/kollagen från idisslare

inte tillåtet

tillåtet

tillåtet

tillåtet

gelatin/kollagen från icke idisslare

tillåtet

tillåtet

tillåtet

tillåtet

mjölk/äggprodukter

tillåtet, några förutsättningar

tillåtet, några förutsättningar

tillåtet, några förutsättningar

tillåtet, några förutsättningar

 

Tillbaka till sidan 'Inledning av verksamhet'

Sidan har senast uppdaterats 1.11.2021