Livsmedelsproducerande djur får utfodras med mjölkbaserade biprodukter som kommer från egna gårdar, anläggningar inom mjölksektorn, detaljhandeln eller bearbetningsanläggningar. Mjölkbaserade produkter är till exempel:
- mjölk
- surmjölk
- fil
- yoghurt
- glass
- ostar
- mjölkpulver
- vassla
- vasslekoncentrat
- vasslepulver
- tvättvatten som varit i kontakt med mjölk och surmjölk.
En gård som registrerat sig som primärföretagare i fodersektorn, kan vid utfodring av livsmedelsproduktionsdjur använda de bearbetade eller obearbetade mjölkbaserade biprodukter som beskrivits i punkt 1 under följande förutsättningar:
- användning av produkter som bearbetats enligt punkt a förutsätter inga särskilda åtgärder av gården.
- användning av produkter som bearbetats enligt punkt b förutsätter att gården har registrerat sig i ett av Livsmedelsverket upprätthållet register. Om registrering ansöks på blankett J, på vilken gården ska ange:
- gårdens kontaktuppgifter och lägenhetssignum
- mjölken och andra mjölkbaserade biprodukter som bearbetats enligt punkt 2 i denna anvisning och som använts vid utfodring av djur på gården
- anläggning i mjölkbranschen/annan företagare som levererar produkterna till gården
- djurarterna som utfodras med sådana produkter
- Obearbetade produkter av obehandlad mjölk får användas endast vid utfodring av svin. Om en bearbetad mjölkprodukt kommit i kontakt med en obearbetad produkt, betraktas också den som obearbetad. En gård som använder obearbetade produkter vid utfodring av svin ska lämna en registreringsanmälan till Livsmedelsverket på blankett J, som i punkten ovan. Förutsättningarna för att en gård införs i registret:
- de obearbetade produkterna härstammar från en anläggning inom mjölksektorn som godkänts med stöd av livsmedelslagen;
- gården som använder obearbetade produkter vid utfodringen av svin förbinder sig när uppfödningen upphör att leverera de svin som utfodrats med obearbetade produkter direkt till ett slakteri i Finland;
- gården har slutit ett hälsovårdsavtal med en veterinär man valt om regelbunden hälsovård för djuren och i det ska ingå kontroll av svinens hälsotillstånd minst två gånger om året; och
- gården för en förteckning över de obearbetade produkter som den mottagit för utfodring av svin och över de svin som sänts till slakteriet.
Det är förbjudet att leverera mjölk, frånsett råmjölk, direkt från en gård till en annan gård för utfodring av livsmedelsproducerande djur, om inte den gård som överlåter/säljer mjölken är godkänd som livsmedelslokal och registrerad som foderföretagare. Råmjölk som mjölkas under 3-5 dygn efter kalvning får levereras direkt från en gård till en annan för utfodring av idisslare, förutsatt att det inte medför risk för spridning av djursjukdomar. Av en gård som använder råmjölk förutsätts inte ovan nämnda registrering. Råmjölk som tagits emot från en annan gård kan inte levereras vidare.
Mjölkbaserade produkter som är avsedda som foder skall åtföljas av en etikett (en varudeklaration) enligt foderlagstiftningen och ett handelsdokument (t.ex. fraktsedel) som anger vilket slag av produkt (obehandlad/på vilket sätt behandlad) det är frågan om. Den gård som överlåter råmjölk till en annan gård ska föra in överlåtelsen i foderbokföringen och den gård som tar emot råmjölken ska föra in mottagandet i foderbokföringen.
Begränsningarna för användningen av mjölk och mjölkbaserade biprodukter och kravet på registrering ingår i lagstiftningen om användning av animaliska biprodukter som foder och de hör samman med förhindrandet av smittsamma sjukdomar.
Hänvisningar till lagstiftningen:
- Lagen om animaliska biprodukter 517/2015, 11 §
- JSMf om animaliska biprodukter 783/2015, 4 §
- (EU) 142/2011, bilaga X kapitel II avsnitt 4 del II stycke 3
På denna sida anvisning/version 12814/6, tagen i bruk 22.5.2020.