Provtagning av tillverkare av pälsdjursfoder

Foder ska vara … oförfalskade, av god kvalitet och säkra samt lämpliga som näring för djur. … Foder får inte innehålla skadliga ämnen, produkter eller organismer så att användningen av det kan orsaka fara för människors eller djurs hälsa eller för miljön, eller ge upphov till kvalitetsfel hos animaliska produkter. Det får inte förekomma salmonellabakterier i foder.

Av foderföretagarna krävs kvalitetssäkring som avser bl.a. en provtagningsplan och genomförande av den. Foderblandningscentralerna är foderföretagare, men inte fodercentralerna på gårdar. Utöver kravet på att ingen salmonella får förekomma innehåller lagstiftningen inga direkta gränsvärden för förekomsten av olika mikrober. Foderföretagarna ska själva bedöma gränsvärdena för var och en mikrob och råvara/slutprodukt med beaktande av det krav enligt foderlagen som anges i stycket ovan.

Livsmedelsverket gör årligen upp en egen provtagningsplan som ett led i sin riskbaserade tillsynsplan. Detta är myndighetsprovtagning som inte ersätter anläggningens egenkontrollprovtagning.

Hänvisningar till lagstiftningen

  • (EG) nr 183/2005, bilaga II
  • Foderlag 1263/2020, 6 §
Sidan har senast uppdaterats 27.6.2024