Salmonellaprover från foder och produktionsmiljö

I Finland får salmonellabakterier inte förekomma i foder. För att komplettera foderföretagarnas egenkontroll har lagstiftningen fastställt obligatorisk salmonellaprovtagning för foderföretagare som t.ex. tillverkar, importerar, lagrar eller transporterar särskilt riskbenägna foder för livsmedelsproducerande djur.

Företagarna ska ta prover på det färdiga fodret och produktionsmiljön. Proverna ska undersökas utan dröjsmål och Varje produktionsmiljöprov och foderprov ska undersökas separat i ett godkänt laboratorie.

Provtagningsskyldigheten för import från den inre marknaden gäller särskilt riskbenägna importfoder för alla djur.

Särskilt riskbenägna foder

Kategori av foderråvara

Exempel på foder som tillhör kategorin
Korn av säd Havre, korn, råg, vete, ris, majs
Produkter och biprodukter av korn av säd* Vetegluten, kli, fodermjöl, majsgluten, majsstärkelse, drank, mäsk
Frön och frukter från oljeväxter Jordnöt, sojaböna, solros-, raps-, rybs-, bomulls-, lin- och sesamfrön
Produkter och biprodukter av frön och frukter från oljeväxter (inte vegetabiliska oljor) Pellets, kross och proteiner av raps, rybs, kokos, palm och soja
Frön från baljväxter, produkter och biprodukter av dem Ärtfodermjöl
Andra frön och frukter, produkter och biprodukter av dem (inte vegetabiliska oljor) Biprodukter och massor från pressning (t.ex. citruspulpa)
Produkter och biprodukter av landlevande djur (endast bearbetade animaliska proteiner som nämns i exemplen) Svinmjöl, fjäderfämjöl, insektsmjöl
Fiskar, andra vattenlevande djur, produkter och biprodukter av dem (inte fiskolja) Fiskmjöl

* Kravet på provtagning gäller inte för hydrolyserade biprodukter från spannmålsstärkelse (t.ex. kornmelass) eller produkter och biprodukter från sockring av spannmålsstärkelse (dextros, glukosmelass osv.). Kravet gäller inte heller för bageriindustrins produkter och deg.

Provtagning för salmonellaundersökning som ska utföras av företagare som tillverkar foderråvaror

När en företagare tillverkar särskilt riskbenägna foderråvaror såsom kli, rapsmjöl, sojamjöl, mäsk eller fiskmjöl, gäller provtagningsskyldigheten.

Produktionsmiljöprov:

  • minst ett produktionsmiljöprov i veckan eller
  • ett prov för varje påbörjat 50 000 kilogram, dock minst tre prover per år

Om värmebehandling ingår i tillverkningen av foderråvaran, ska produktionsmiljöprover tas i kylsystemet där det är lämpligt.

Tillverkat foderråvara/slutlig produkt:

  • minst ett prov för varje påbörjat 100 000 kilogram
  • Kravet på tagning av prov från den slutliga produkten gäller inte fuktigt foder (torrsubstanshalt < 50 %).

Kravet på tagning av prov gäller inte företagare som tillverkar foderråvaror avsedda att användas endast för päls- eller sällskapsdjur.

Kravet på tagning av prov gäller inte företagare som enbart mekaniskt bearbetar foderråvaror tillhörande kategorin korn av säd, frön och frukter från oljeväxter eller frön från baljväxter, utan att ändra deras tillstånd. Till exempel siktning.

Provtagning för salmonellaundersökning som ska utföras av företagare som tillverkar foderblandningar

Provtagningsskyldigheten gäller för tillverkare av foderblandningar som använder särskilt riskbenägna foderråvaror i sin tillverkning.

Produktionsmiljöprov:

Företagare som använder ånga vid värmebehandling av foder ska ta prover från var och en av följande punkter:

    1. mottagningslinjer eller intagsgropen för bulkråvaror
    2. centralaspirationen eller dammavlägsningssystemet på mottagningslinjerna
    3. kylaren
    4. dammavlägsningssystemet för kylare
    5. kylarutrymmet eller intaget av kylarluft
    6. bulklastningslinjen

Om ånga inte används vid värmebehandling ska ett prov tas en gång i veckan från var och en av följande punkter:

    1. mottagningslinjer för bulkråvaror
    2. blandningslinjen
    3. dammavlägsningssystemet
    4. lastningslinjen

Produktionsmiljöprover ska tas från varje sådan mottagnings- och tillverkningslinje där foderråvaror tas emot eller där foderblandningar tillverkas av särskilt riskbenägna foderråvaror.

Provtagningspunkterna kan ändras anläggningsspecifikt enligt företagarens riskbedömning. Ändringar och grunderna till ändringarna ska meddelas till Livsmedelsverket.

Slutprodukten/lastningsproverna från bulkfoder:

  • i samband med lastningen av bulkfoder
  • OBS. Lastningsprover behöver inte skickas för omedelbar analys. Lastningsproverna från bulkfoder ska förvaras i minst fyra månader och proverna av fuktigt foder under hela den angivna hållbarhetstiden och analyseras vid behov t.ex. om salmonellabakterier påträffas i produktionsmiljöprover

Undantag: ovanstående bestämmelserna avseende tagning av produktionsmiljöprover och lastningsprover inte gäller för företagaren som på gårdsbruksenheten av enbart på enheten producerade särskilt riskbenägna foderråvaror tillverkar sådana foderblandningar för livsmedelsproducerande djur som är avsedda att släppas ut på marknaden.  Företagaren ska ta

  • minst ett produktionsmiljöprov för varje påbörjat 50 000 kilogram, men dock minst tre prov om året.

Mobil blandares provtagning för salmonellaundersökning

Provtagningsskyldigheten gäller för mobil blandare som tillverkar foder för livsmedelsproducerande djur på gårdar med egen kvarnbil.

Produktionsmiljöprov:

  • minst ett produktionsmiljöprov i månaden från varje kvarnbil. 
  • Proverna ska tas efter fodertillverkningen innan kvarnbilen rengörs.

Transportföretags provtagning för salmonellaundersökning

Transportföretag måste ta prover från sina fordon som transporterar foder för livsmedelsproducerande djur, t.ex. foderblandningar till gårdar eller särskilt riskbenägna foderråvaror, t.ex. till foderfabriker.

Produktionsmiljöprov:

  • ett produktionsmiljöprov från varje bils lastutrymme minst varannan månad.
  • Proverna ska tas innan bilen rengörs.

Provtagningsskyldigheten gäller dock inte företagare som enbart transporterar förpackade foder eller hela korn av säd.

Lagringsföretags provtagning för salmonellaundersökning

Provtagningsskyldigheten gäller för lagringsföretag som lagrar foder för livsmedelsproducerande djur.
Provtagningsskyldigheten gäller också foderfabriker med så kallad karantänlagring (lagring innan ett foderparti undersöks och godkänns för utsläppande på marknaden).

Produktionsmiljöprov:

  • minst ett produktionsmiljöprov från det tomma lagret innan det tar emot följande parti av särskilt riskbenägen foderråvara

Provtagningsskyldigheten gäller emellertid inte företagare som lagrar foderråvaror som hör till foderråvarukategorin korn av säd, frön och frukter från oljeväxter eller frön från baljväxter.

Provtagning för salmonellaundersökning som ska utföras av företagare som bedriver handel på den inre marknaden

En foderföretagare som från den inre marknaden för in särskilt riskbenägna foder avsedda för utfodring av livsmedelsproducerande djur, pälsdjur eller sällskapsdjur ska i enlighet med sin riskbaserade kvalitetssäkringsplan ta prov från de foderpartier som förts in.

Från det undersökta foderpartiet ska tas

  • ett prov för varje påbörjat 50 000 kilogram eller

om fodret sänds direkt till en mobil blandare eller en gårdsbruksenhet,

  • ett prov för varje påbörjat 25 000 kilogram.

Provet ska tas i samband med foderpartiets ankomst med en lämplig mekanisk provtagare eller någon annan lämplig provtagningsmetod. Provet ska vara representativt och bestå av flera stickprov tagna på olika punkter i foderpartiet. Provtagaren ska ha en tillräcklig kompetens för uppgiften.

Kravet på provtagning gäller inte införsel av små fodermängder avsedda för utfodring av djur som foderföretagaren äger eller innehar.

Hänvisningar till lagstiftningen:

  • Foderlag 1263/2020, 6 §
  • JSMf om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen 1266/2020, 12–18 § och bilaga 3 med ändringarna
Sidan har senast uppdaterats 14.2.2025