Anvisningar för sökande av godkännande enligt foderhygienförordningen

Godkännande söks med blankett C. Nedan hittar du mer detaljerade instruktioner för den som ansöker om godkännande enligt foderhygienförordningen (EG) nr 183/2005 om hur ansökan ska fyllas i. Ansökan och bilagorna ska skickas via e-post till rehu.ilmoitukset@ruokavirasto.fi.

Ange företagets namn och avdelning/anläggning i samma form som i samband med registreringen. Det kundnummer som Livsmedelsverket gett företaget kan kontrolleras i förteckningen över foderföretagare.

Fodertillsatser

Godkännande krävs av aktörer som tillverkar vissa fodertillsatser och förblandningar eller foderblandningar innehållande sådana. Om tillverkaren av foder avsett för särskilda näringsbehov förutsätts godkännandet om man använder A- eller D-vitamin, koppar, selen eller andra zootekniska tillsatser som avses i bilaga I del 4d till tillsatsförordningen, som motsvarar mer än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten av tillsatsen i fråga för helfoder. Godkännande krävs också av aktörer som släpper ut vissa fodertillsatser eller förblandningar innehållande sådana på marknaden. Av de registrerade verksamheterna utgör detaljhandel, partihandel, import på den inre marknaden, annat utsläppande på marknaden, import och export. Lagring och transport ses som utsläppande på marknaden om ägare av godkännande har bytt.

Av tabellen i punkt 1 på ansökningsblanketten framgår vilka kategorier och grupper av tillsatser som innehåller fodertillsatser som kräver godkännande.

I tabellen i avsnitt 2 i ansökningsblanketten anges, per verksamhet, de kategorier av fodertillsatser och grupper av fodertillsatser som kräver godkännande (figur 1). Godkända tillsatser som hör till dessa tillsatskategorier och funktionella grupper kan kontrolleras i registret över fodertillsatser.

Figur 1. Tabell i avsnitt 2 på blankett C
Bild från tabellen i avsnitt 2 på blankett C

Kategorier och funktionella grupper av fodertillsatser som omfattas av krav på godkännande:

  1. Kategorin ’Tekniska tillsatser’
    • b) antioxidanter: ämnen som förlänger hållbarheten hos foder och foderråvaror genom att skydda mot skador från oxidation, endast sådana som har en fastställd högsta halt.
  2. Kategorin ’Organoleptiska tillsatser’
    • a) färgämnen, karotenoider och xantofyller.
  3. Kategorin ’Näringstillsatser’
    • a) vitaminer, provitaminer och kemiskt väldefinierade ämnen med likartad effekt
    • b) föreningar av spårelement
    • c) aminosyror, deras salter och analoger
    • d) urinämne och derivat därav.
  4. Kategorin ’Zootekniska tillsatser’
    • a) smältbarhetsförbättrande medel: ämnen som djur utfordras med och som påverkar vissa foderråvaror och därigenom ökar fodrets smältbarhet
    • b) medel som stabiliserar tarmfloran: mikroorganismer eller andra kemiskt definierade ämnen och som när de ges till djur har en positiv effekt på tarmfloran
    • c) ämnen med positiv inverkan på miljön
    • d) andra zootekniska tillsatser, t.ex. kaliumdiformiat, benzoesyra och natriumbenzoat.
  5. Kategorin ’Koccidiostatika och histomonostatika’.

Anläggningar som ska godkännas enligt förordning (EU) nr 225/2012, dvs. anläggningar för tillverkning av produkter framställda av vegetabiliska oljor, blandade oljor och blandade fetter

Kryssa för den eller de typer av anläggning för vilken/vilka godkännande söks. Anteckna också biproduktkategorin, om anläggningen bearbetar animaliska biprodukter. Enligt kommissionens förordning (EU) nr 225/2012 krävs godkännande enligt foderhygienförordningen också av sådana anläggningar för bearbetning av vegetabilisk råolja, tillverkning av biodiesel, oleokemisk tillverkning av fettsyror samt blandning av fett som släpper ut produkter framställda av vegetabiliska oljor, blandade oljor och blandade fetter på marknaden för att användas som foder. Såväl aktörer som släpper ut foder för livsmedelsproducerande djur som aktörer som släpper ut foder för sällskapsdjur och pälsdjur på marknaden omfattas av godkännandet. Av sådana aktörer inom livsmedelssektorn som bearbetar vegetabilisk råolja krävs inget godkännande enligt foderhygienförordningen. Med aktör som bearbetar vegetabilisk råolja avses inte en aktör som framställer vegetabilisk olja t.ex. genom att pressa rybsfrö.

Reningsanläggningar

Kryssa för reningsanläggning. För reningsanläggningar där foder avgiftas och den högsta tillåtna halten främmande ämnen har överskridits enligt bilaga I till direktiv 2002/32/EG, krävs godkännande enligt bilaga VIII till Europaparlamentets och rådets förordning 767/2009.

Bilagor till ansökan

Bilagorna är den viktigaste delen av ansökan och därför ska de göras upp med omsorg så att behandlingen av ansökan löper snabbare. Bilagorna ska numreras. Om de begärda uppgifterna ingår i ett mer omfattande dokument, till exempel i egenkontrollplanen, ska man i ansökan uppge tydligt var de uppgifter som motsvarar respektive bilaga går att hitta. Vilka bilagor som krävs beror på karaktären av den verksamhet för vilken godkännande söks. Tillverkarna ska i tillämpliga delar foga alla bilagor som nämns på blanketten till ansökan.

I bilaga 1 förtecknas tillsatserna i den form de förekommer i registret över tillsatser. I fråga om bilagorna 1- 5 bör preparatets sammansättning framgå vid sidan av fodrets eventuella handelsnamn. Till ansökan kan gärna fogas etiketter, produktspecifikationer eller andra handlingar med ytterligare information om produkterna.

Alla aktörer ska skicka en beskrivning av HACCP-systemet (bilaga 6) tillsammans med ansökan. För tillverkarnas del ska beskrivningen innehålla minst ett flödesschema, ett sammandrag i tabellform över faroanalysen och ett sammandrag över kontrollen över kritiska styrpunkter, när de kritiska styrpunkterna har identifierats. Alla aktörer ska tillsammans med ansökan skicka någon form av utredning av faroanalysen och/eller en utredning av det stödsystem med vilket farorna hanteras.

Tillverkarna och möjligen också lagringsföretagen skicka in en planritning, av andra aktörer krävs inte bilaga 7.

Små företag kan i stället för organisationsschemat (bilaga 8) foga en utredning av de ansvariga personerna till ansökan.

Planen för kvalitetskontroll (bilaga 9) är obligatorisk bara för tillverkarna. Med plan för kvalitetskontroll avses i detta sammanhang en plan över provtagning och laboratorieanalyser av proverna. Tillverkare av produkter framställda av vegetabiliska oljor, blandade oljor och blandade fetter ska i sina planer för kvalitetskontroll framför allt beakta de krav på dioxinanalyser som ställs i förordning (EU) nr 225/2012. Sådana aktörer som
endast fungerar som återförsäljare behöver inte skicka in en plan för kvalitetskontroll som bilaga. Ovan nämnd behöver inte heller lämna information om vilket laboratorium eller vilka laboratorier för egenkontroll foderföretaget anlitar (bilaga 10).

Alla ansökningar ska innehålla en beskrivning av upplagrings- och transportarrangemangen (bilaga 11), journalföringen (bilaga 12), systemet för registrering och behandling av klagomål (bilaga 13) och återtagandet av produkter från marknaden (bilaga 14). Endast reningsanläggningar ska bifoga en utredning om rengöringsmetoderna (bilaga 15).

Godkännande

Livsmedelsverket godkänner anläggningen, förutsatt att det kontrollbesök som avlagts på ort och ställe innan verksamheten påbörjas har visat att anläggningen uppfyller de krav som fastställs i foderhygienförordningen. Läs mer om att ansöka om godkännande och avgifter.

Definitioner

Med fodertillsats avses ämnen, mikroorganismer eller preparat, utom foderråvaror och förblandningar, som avsiktligt tillsätts foder eller vatten för att särskilt fylla en eller fler av de funktioner som anges i artikel 5.3. (en eller flera av följande verkningar): inverka positivt på fodrets egenskaper, inverka positivt på animalieprodukternas egenskaper, positivt påverka färgen på akvariefiskar och burfåglar, tillgodose djurens näringsbehov, eller inverka positivt på animalieproduktionens miljöpåverkan, inverka positivt på djurens produktion, prestanda eller välbefinnande, särskilt genom att påverka mag- och tarmfloran eller fodrets smältbarhet, eller ha en koccidiostatisk eller histomonostatisk inverkan. En förteckning över godkända fodertillsatser finns på adressen https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/feed-additives/search.

Förblandningar avser blandningar av fodertillsatser eller blandningar av en eller flera fodertillsatser med foderråvaror eller vatten som används som bärare och som inte är direkt avsedda för utfodring.

Foderblandning avser blandning av minst två foderråvaror, med eller utan fodertillsatser, avsedd att användas som helfoder eller kompletteringsfoder för djur.

Med foder avsett för särskilda näringsbehov avses foder som fyller ett särskilt näringssyfte antingen på grund av sin sammansättning eller på grund av den tillverkningsmetod som använts, och som gör att fodret klart skiljer sig från vanligt foder.

Importör på den inre marknaden avser ett företag som importerar fodertillsatser, förblandningar, foderråvaror eller foderblandningar till Finland från en annan EUmedlemsstat.

Med utsläppande på marknaden avses tillhandahållande av foder för försäljning, också utbjudande till försäljning eller annan överföring antingen utan eller mot ersättning samt själva försäljningen, distributionen och andra former av överföring.

Med produkter framställda av vegetabiliska oljor avses produkter framställda av vegetabiliska råoljor eller återvunna vegetabiliska oljor genom oleokemisk bearbetningeller biodieselbearbetning eller destillation eller kemisk eller fysikalisk raffinering än raffinerad olja.

Med blandning av fett avses blandning av råoljor, raffinerade oljor, animaliska fetter, oljor som återvunnits från livsmedels-industrin och/eller produkter framställda därav för att producera en blandad olja eller ett blandat fett, med undantag av enbart lagring av på varandra följande partier.

Exportör avser ett företag som exporterar foder från Finland direkt till ett land utanför EU.

Sällskapsdjur avser icke livsmedelsproducerande djur som är av en art som utfodras, föds upp eller hålls, men normalt inte används som livsmedel inom gemenskapen.

Livsmedelsproducerande djur avser djur som utfodras, föds upp eller hålls för att användas som livsmedel, även djur som inte används som livsmedel men hör till en ras som normalt används som livsmedel inom gemenskapen. Hästar är livsmedelsproducerande djur.

Lagringsföretag avser en foderföretagare som tillhandahåller lagringstjänster och lagrar foder, även ett separat lager eller en separat lagringsanläggning.

Transportföretag avser ett foderföretag som tillhandahåller transporttjänster.

Reningsanläggning avser en anläggning som rengör sådant foder där den högsta tillåtna nivån av skadliga ämnen har överskridits.

Sidan har senast uppdaterats 5.9.2024