Lagstiftning

Den centralaste lagstiftningen för första ankomstverksamhet:

  • Livsmedelslag 23/2006 med förändringar.
    Inofficiell engelsk översättning av livsmedelslagen (pdf)
  • Jord- och skogsbruksministeriets förordning om verksamhet vid första ankomstplatser 118/2006 med förändringar
  • Kommissionens förordning  EG 1688/2005 om tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning EG 853/2004 gällande särskilda salmonellagarantier för sändningar till Finland och Sverige av vissa köttsorter och ägg
    (=salmonellakrav gällande införsel av animaliska livsmedel)
  • Kommissionens förordning EU 427/2012 gällande utvidgning av salmonellagarantierna till ägg avsedda för Danmark
    (=undantag i salmonellakrav gällande införsel av ägg från Danmark)
  • Komissionens förordning EU 2018/307 om utvidgning av de särskilda garantierna beträffande Salmonella spp. i Europaparlamentets och rådets förordning EG 853/2004 till att omfatta kött från slaktkycklingar (Gallus gallus) avsett för Danmark
    (=undantag i salmonellakrav gällande införsel av kycklingkött från Danmark)
  • Beslut av Eftas övervakningsmyndighet nr 1/19/KOL om utvidgning av de särskilda garantierna beträffande Salmonella spp. som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning EG 853/2004 till kött och ägg från tamhöns (Gallus gallus) och kött från kalkoner avsedda för Island
    (=undantag i salmonellakrav gällande införsel av ägg, kycklingkött och kalkonkött från Island)
  • Europaparlamentets och rådets förordning om särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung EG 853/2004
  • Kommissionens genomförandeförordning om spårbarhetskrav för livsmedel av animaliskt ursprung  EU 931/2011
  • Gällande jord- och skogsbruksministeriets förordning om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer, se Livsmedelsverkets prislista