Beakta ny lagstiftning rörande export av livsmedel till Kina – förpackningarna måste märkas med registreringsnumret

29. december 2021

Vid export av livsmedel till Kina är det viktigt att beakta Kinas nya förordningar rörande import av livsmedel som träder i kraft 1.1.2022. Den kinesiska tullen kommer att kräva att livsmedelsproducenterna och lagren har registrerats i Kina och kommer att kontrollera registreringsnumret vid import.

Registrerade företag kan enligt artikel 15 i förordning 248 av den kinesiska tullen GACC märka förpackningarna med ett registreringsnummer som fås av Kina eller ett registreringsnummer som godkänts av behörig myndighet i det aktuella landet (regionen). Registreringsnumret ska märkas på produktens inner- och ytterförpackning. Livsmedelsverket har inte fått exakta uppgifter från Kina om huruvida förpackningarna ska märkas med tillverkarens eller/och lagerförarens registreringsnummer. Observera att exportören ansvarar för att ta reda på och uppfylla de aktuella exportkraven för sina exportprodukter.

Registreringssättet beror på produkten

Kina har redan tidigare krävt att tillverkare och lagerförare av många högriskprodukter registrerar sig. Sådana produkter är till exempel kött från svin, mjölk- och fiskeriprodukter samt havreprodukter såsom havregryn och havremjöl enligt avtalet om exportvillkor, eller protokollet, mellan Kina och Finland.

Tillverkare och lagerförare av produkter som tillhör de nya kategorierna för högriskprodukter som Kina meddelat kunde ansöka om registrering senast 31.10.2021 via Livsmedelsverket genom prelisting-förfarandet, om företaget har exporterat sedan 1.1.2017. Kina har inte gett en tidtabell för behandlingen av ansökningarna eller annan information om hur registreringsprocessen fortskrider.

Om produkten inte hör till en högriskkategori enligt den kinesiska lagstiftningen, ska tillverkaren/lagerföraren själv registrera sin verksamhet i CIFER-systemet på adressen https://new.singlewindow.cn/ . Kina har meddelat att registreringssystemet är tillgängligt från 1.11.2021.

Kina har inte meddelat några undantag vad gäller cross-border e-commerce-handeln.