Kina kräver att tillverkarens registreringsnummer anges i tulldeklarationen för livsmedel från 1.1.2022

29. december 2021

Vid export av livsmedel till Kina är det viktigt att beakta Kinas nya förordningar rörande import av livsmedel som träder i kraft i början av året. Enligt förordningarna ska alla företag som producerar (till exempel tillverkar eller förpackar) livsmedel för den kinesiska marknaden, registrera sin verksamhet i den kinesiska tullens CIFER-system.

Registreringen ska göras före 1.1.2022 eftersom den kinesiska tullen kommer att kontrollera registreringsnumret vid import. Det registreringsnummer som fåtts av Kina ska anges i tulldeklarationen för att varorna ska kunna tas in i landet. Beakta även att registreringsnumret ska märkas på inner- och ytterförpackningen för alla produkter som tillverkas från 1.1.2022. 

Kyllager och aktörer som hanterar produkten ska registrera sig

Enligt uppgiften från den kinesiska tullen ska alla produktions-, förädlings- och lagringsanläggningar som är lagligt ansvariga för exporten av produkter till Kina registrera sig enligt förordningarna. Kravet på registrering gäller även kyllager med direkt export till Kina. 

Registrering krävs inte för de transitlager som lagrar produkter i rumstemperatur där produkter inte hanteras genom att till exempel förpacka eller ompacka dem. De exportörer som inte är med i tillverknings-, förädlings- eller lagringsverksamheten behöver inte registrera sig. Exportörerna ska dock beakta att tillverkarna av livsmedelsprodukter som exporteras till Kina ska registrera sig.

Registrering av högriskprodukter har varit möjlig via Livsmedelsverket

Registreringssättet beror på produkten. Registrering genom myndighetens rekommendation krävs om produkten tillhör kategorierna för högriskprodukter enligt uppgifterna från Kina. Nya kategorier för högriskprodukter är bland annat sädesslag, spannmålsprodukter och malt, färska och torkade grönsaker och torkade bönor, nötter och frön, livsmedel för särskilda ändamål såsom barnmat och funktionella livsmedel (även kosttillskott). Företagen har kunnat ansöka om registrering av högriskprodukter via Livsmedelsverket inom den tidsfrist som Kina har fastställt, 31.10.2021.

Enligt den kinesiska tullens rekommendation ska ett företag som ansökt om registrering via Livsmedelsverket vänta tills uppgiften om registrering finns i CIFER-systemet, eftersom ett företag/en produktionsanläggning kan ha endast ett CIFER-konto. Därefter skulle det vara möjligt för företaget att registrera produkter som inte tillhör kategorierna för högriskprodukter. Om företaget först registrerar ”lågriskprodukter” på egen hand, skulle det inte vara möjligt att sedan lägga till högriskprodukter. Kina har inte gett information om när en eventuell registrering syns i CIFER-systemet. När Livsmedelsverket får uppgiften kontaktar Livsmedelsverket alla aktörer som har ansökt om registrering via Livsmedelsverket så snart som möjligt.

Produktens registreringssätt framgår i Kinas CIFER-system

Om ditt företag inte har ansökt om registrering av en högriskprodukt via Livsmedelsverket, kan du ta reda på rätt registreringssätt för din produkt i den kinesiska tullens CIFER-system. En riktgivande förteckning över HS-koder hittar du också på Livsmedelsverkets landsida för Kina. Observera att uppgifterna uppdateras i CIFER-systemet. Livsmedelsverket ansvarar inte för att förteckningen är aktuell eller korrekt.

Om produkten inte tillhör en kategori för högriskprodukter ska företaget registrera sig på egen hand i CIFER-systemet. Webbplatsen för CIFER-registreringssystemet: https://cifer.singlewindow.cn/. Systemet är tillgängligt även på adressen https://www.singlewindow.cn/. Använd inte eventuella andra adresser för CIFER-systemet.