Rengöringsutrustning

Städredskapen ska vara ändamålsenliga och i gott skick så att de inte sprider mikrober från en plats till en annan. Särskilda städredskap ska reserveras för olika ytor och utrymmen och de ska förvaras åtskilt från varandra. Redskapen ska märkas till exempel med olika färger enligt renhetsgrad, så att redskap som används på arbetsställen med olika renhetsnivåer inte blandas samman.

Städredskapen ska rengöras, underhållas och förvaras hygieniskt.  Verksamheten ska alltid ställas i relation till verksamhetens karaktär och omfattning i livsmedelslokalen. Det kan behövas ett separat rum för att rengöra, underhålla och förvara redskapen. Ett städskåp eller en städskrubb kan räcka. I vissa fall kan städredskap förvaras till exempel i ett skåp under diskbordet eller också kan man använda städredskap för engångsbruk i livsmedelslokalen. Utrymmet för städredskap kan också vara placerat i ett rum eller en byggnad som är åtskild från livsmedelslokalen, om det är ändamålsenligt med hänsyn till verksamhetens karaktär och omfattning. Man måste ändå försäkra sig om att livsmedelssäkerheten inte äventyras.

Utrymmen som är avsedda för förvaring och underhåll av städredskap ska vara tillräckliga i förhållande till verksamheten i livsmedelslokalen.  Vederbörlig utrustning kan innefatta till exempel tillräcklig ventilation, ett tappställe, en vask, en golvbrunn och ett torkelement samt ställningar och hyllor för städredskap och tvätt- och rengöringsmedel. Man ska göra rent städredskapen tillräckligt ofta samt kontrollera deras skick och förnya dem vid behov.

Sidan har senast uppdaterats 1.7.2020