Vissa ord har streckats under i texten.
Du hittar förklaringen till dem i denna del.
Ordförklaringar är i alfabetisk ordning.
A
- Allergen
- Allergi
- Andelsverksamhetsprincipen
- Animaliska biprodukter
- Anmälan om kravuppfyllelse det vill säga handling eller dokument som påvisar kontaktmaterialens kravuppfyllelse
- Anmälan om livsmedelslokal
- Anmälan om primärproduktion
- Ansökan om godkännande
- Arbetshygien
- Avvikelse
B
D
- Desinfektionsämnen
- Djupfrysning
- Dokument som påvisar kontaktmaterialens kravuppfyllelse det vill säga anmälan om kravuppfyllelse
E
F
- Frysning
- Förordningen om livsmedelsinformation
- Förordningen om låg risk (förordningens nummer 1258/2011)
- Förorening
G
H
I
- Inledande kontroll
- Intolerans, det vill säga matintolerans eller matöverkänslighet
- Iordningsställning
K
- Kondensvattenbassäng
- Korskontamination
- Kvalitetsklassificering av hönsägg
- Kylkedja
- Köttberedningar
- Köttprodukter
L
- Lagakraftvunnen
- Livsmedelshygien
- Livsmedelsinspektör, livsmedelstillsynsmyndighet, livsmedelstillsyn
- Livsmedelsgrupp
- Livsmedelsverket
- Lättfördärvliga livsmedel
M
- Maskinurbenat kött
- Matförgiftning
- Medel som förbättrar livsmedel
- Mikrober
- Mikrobiologiska analyser
- Mikrobiologisk renhet
- Mikrovågsugn
- Minimihållbarhetstid
- Mögel
N
O
P
- Partiaffär, partihandel
- Plan för egenkontroll
- Primärproduktion
- Produkter från växtriket
- Prover på ytrenhet
- Påskrift om hög salthalt
R
S
- Salmonella
- Salmonellaundersökning
- Salmonellos, salmonellasmitta
- Sammansatta ingredienser
- Sista förbrukningsdag eller utgångsdatum
- Skadedjur
- Slutsyn
- Sous vide
- Spårbarhet
T
- Take away
- Tidsmässigt hänseende och separation
- Tillgänglighet
- Tillsatser, livsmedelstillsatser
- Tillstånd för nya livsmedel
- Totalantal bakterier (det vill säga aeroba mikroorganismer)
- Trikin
U
V
Å
Ö
A
Allergen
En allergen orsakar en allergisk reaktion.
Allergener kan vara till exempel
pollen, mögelsporer, läkemedel (bland annat penicillin),
födoämnen (till exempel nötter, fisk, äggvita, mjölk).
Nästan alla födoämnen kan orsaka allergi..
Allergi
I matallergier orsakar en ingrediens i maten
en allergisk reaktion.
Den kan ge eksem, diarré, magknip,
klåda i munnen och svalgets slemhinnor, svullnad i svalget
eller rinnande näsa.
I svåra fall kan allergi vara livsfarligt
och kräver omedelbart snabba behandlingsåtgärder.
När det gäller barn orsakas allergi vanligtvis av mjölk,
spannmål, nötter/frön, ägg och fisk.
Vuxna får ofta symtom av överkänslighet
för vissa rotfrukter, frukt och kryddor.
Typiska orsaker till matallergi hos vuxna
är även nötter och fisk.
Nästan alla födoämnen kan orsaka en allergisk reaktion,
om en person har blivit överkänslig för maten i fråga eller dess ingredienser.
Andelsverksamhetsprincipen
Verksamhet enligt andelsverksamhetsprincipen betyder samarbetning med
andra producenter.
Animaliska biprodukter
Med animaliska biprodukter avses hela djurkroppar,
delar av kroppar och andra animaliska produkter som
inte är avsedda eller lämpliga som människoföda.
Biprodukter kan till exempel i en anläggning inom köttbranschen vara
kroppar eller dess delar i vilka man har konstaterat
en bakterie som sprider en sjukdom.
Därför används de inte som livsmedel.
Till biprodukter räknas även produkter som under hanteringen
har fallit ner på golvet och som inte får användas som livsmedel.
Biprodukter indelas i tre kategorier utifrån storleken på den risk som
de utgör för människors och djurs hälsa.
De ska samlas in, förvaras och märkas så att
de hålls separat från livsmedel.
Mer information på kraven i anslutning till biprodukter hittar du
bland de länkar som har samlats på webbsidan för denna utbildning.
Anmälan om kravuppfyllelse det vill säga handling eller dokument som påvisar kontaktmaterialens kravuppfyllelse
Dessa utgörs av handlingar som påvisar för vilket
bruk materialen och förnödenheterna lämpar sig för samt
enligt vilken lagstiftning de uppfyller kraven.
Anmälan om livsmedelslokal
En anmälan ska göras om inledande av verksamhet av en livsmedelslokal,
till exempel en restaurang.
Anmälan ska göras även om en betydande ändring i verksamheten,
avbrytande eller nedläggande av verksamhet eller byte av företagare.
Anmälan ska lämnas till livsmedelstillsynen i den kommun där lokalen är belägen.
Anmälan ska göras skriftligt eller elektroniskt
senast fyra veckor innan verksamheten inleds
eller betydande ändringar i verksamheten görs.
Mer information får du hos kommunens livsmedelstillsynsmyndighet.
Anmälan om primärproduktion
En anmälan om primärproduktion bör göras om
produktionsanläggningen där primärproduktion drivs.
Anmälan görs till kommunala myndigheten för livsmedelstillsyn.
För detta ändamål finns ett separat formulär.
Ansökan om godkännande
Verksamheten i en anläggning som hanterar
livsmedel av animaliskt ursprung före detaljförsäljning
får inledas när ett godkännande av myndigheten har fåtts.
Godkännande ansöks skriftligt.
I ansökan om godkännande ska man beskriva vilken typ av verksamhet
man vill inleda i anläggningen.
Dessutom ska man ange vilken typ av produktionslokaler man har.
När anläggningen uppfyller kraven i lagstiftningen,
godkänner myndigheten den med ett skriftligt beslut.
Arbetshygien
Produktion av livsmedel kräver god arbetshygien.
I den räknas god handhygien, bra hälsoläge och rena arbetskläder av
personalen, en fungerande renhållning av lokaler och redskap och
förebyggande av korskontamination.
Avvikelse
En avvikelse kan vara till exempel
en för hög temperatur i en kylutrustning.
Med egenkontrollen sköter du om att du upptäcker
avvikelser och korrigerar situationen.
Detta kan innebära till exempel att en kylanläggning
måste repareras och man är tvungen att förstöra livsmedlen
om avvikelsen har pågått länge.
B
Bajamaja
Bajamaja är en kemisk toalett som lämpar sig för utomhusbruk.
Bakterier
Bakterier är små organismer, det vill säga mikrober.
En del bakterier orsakar skada för människor, men
en del är nyttiga.
Bakterier finns nästan överallt: i vatten, på land,
människornas hud och tarmkanalen.
Vissa bakterier är besvärliga eller t.o.m. farliga,
eftersom de orsakar sjukdomar.
Beskrivning av egenkontrollen
Beskrivning av egenkontroll är till primärproduktion relaterad
beskrivning av den verksamheten och de arbetssätten som är
relevanta för säkerheten av livsmedelsproduktionen.
Bevattning ovanifrån
Vid odling ges bevattningsvatten till växter över grödan.
Bygglov
För alla nya byggnader samt större
totalrenoveringsprojekt behövs tillstånd.
Detta tillstånd är ett bygglov.
Tillstånd söks i första hand via en elektronisk tillståndstjänst
eller skriftligt av byggnadstillsynen i den kommun
där byggnaden som behöver tillståndet är belägen.
Byggnadstillsynen
Kommunens byggnadstillsyn beviljar bland annat
bygglov och åtgärdstillstånd samt övervakar
för sin del byggarbetet.
Där får man också hjälp och instruktioner
för byggande och reparation.
Varje kommun har en byggnadstillsyn.
D
Desinfektionsämnen
Desinfektionsämnen används för att bekämpa mikrober,
rengöra ytor samt för att sköta människors och
djurs hygien.
Företag i livsmedelsbranschen använder desinfektionsämnen till exempel
för att rengöra lokaler och utrustning efter att
de har tvättats med tvättmedel.
Dessutom används desinfektionsämnen för rengöring av händerna
efter att de har tvättats med tvål.
Djupfrysning
Djupfrysning är konservering av livsmedel genom att frysa ner det
så snabbt som möjligt.
Livsmedel djupfryses vanligtvis med en
anordning som är avsedd för ändamålet.
I allmänhet är det inte möjligt att djupfrysa livsmedel
i anordningar med mindre effekt, till exempel hushållsfrysar
eller andra förvaringsanordningar för djupfrysta varor.
Till följd av djupfrysning stannar tillväxten av
mikroorganismer som fördärvar livsmedel upp eller blir betydligt långsammare.
Efter djupfrysning ska temperaturen hållas på -18 °C eller
kallare i alla delar av livsmedlet.
Dokument som påvisar kontaktmaterialens kravuppfyllelse
det vill säga anmälan om kravuppfyllelse
Dessa utgörs av handlingar som påvisar för vilket
bruk materialen och förnödenheterna lämpar sig för samt
enligt vilken lagstiftning de uppfyller kraven.
E
- coli-bakterie
Escherichia coli (E. coli) är en bakterie som påträffas
i tarmkanalen hos människor och djur.
Den kan hamna i maten till exempel genom en anställds
smutsiga händer.
En del av E. coli-bakterierna kan orsaka
matförgiftningar hos människor.
En sådan sjukdomsalstrare är EHEC-bakterien.
Den orsakar blodig diarré.
I synnerhet hos barn och åldringar kan den leda till
mycket allvarliga följder,
såsom störningar i njurfunktionen.
Ekologiska produkter
Inom ekologisk produktion produceras produkter vars
tillverkningsmetoder inte är skadliga för miljön,
eller för människors, växters eller djurs
hälsa och välbefinnande.
Vid tillverkningen av ekologiska livsmedel har mängden av
bland annat tillåtna tillsatser och hjälpsubstanser inom tillverkningen
begränsats endast till de nödvändiga.
Användningen av till exempel artificiella färgämnen och
sötningsmedel har förbjudits.
Enterobakterier
En del av enterobakterierna kan orsaka tarmsjukdomar.
Enterobakterier är till exempel salmonella,
- coli och yersinia.
Enterobakterieanalyser som har gjorts i laboratorium
kan användas för bedömning av hygienen.
F
Frysning
Med frysning avses en frysningsmetod som är lindrigare än djupfrysning
och som till exempel kan vara
betydligt långsammare än djupfrysning.
Förordningen om livsmedelsinformation
Med förordningen om livsmedelsinformation avses Europeiska unionens
förordning om lämnande av livsmedelsinformation till konsumenterna.
I förordningen om livsmedelsinformation definieras vilka uppgifter
ska informeras för konsumenterna på
livsmedelsförpackningen eller på annat sätt.
Officiellt är förordningen Europaparlamentets och rådets förordning
(EU) N: o 1169/2011.
Förordningen om låg risk (förordningens nummer 1258/2011)
är en nationell handling av Finland.
I den definieras, hur mycket av din egen produktion du kan sälja med underlättade krav.
Förorening
Maten förorenas när något ämne som är skadligt för människan
eller något som orsakar matförgiftning eller fördärvning hamnar i maten.
Föroreningen kan ske till exempel direkt från ett livsmedel eller dess råvaror till ett annat.
Det kan ske via smutsiga arbetsredskap och -ytor eller via luften,
eller via de anställdas händer.
Grönsaker kan förorenas under odlingen av smutsigt vatten som använts för bevattning.
Droppsmitta i samband med hostning eller nysning
kan också orsaka förorening
G
Glas-gaffel-symbolen
När förpackningen eller produkten har en glas-gaffel-symbol
lämpar sig materialet för användning i livsmedel.
Glas-gaffel-symbolen anger att produkten uppfyller kraven
som ställs för förnödenheter och material
som kommer i kontakt med livsmedel.
H
Hantering
Hanteringen av ett livsmedel är till exempel klyvning,
kryddning eller tillredning av livsmedel.
Hanteringen av ett livsmedel i ett livsmedelsföretag kräver
hygienpass och en utredning över hälsotillståndet.
Till exempel serveringen av färdiga matportioner eller
överföringen av förpackade livsmedel från ett ställe till ett annat
utgör inte hantering som skulle kräva hygienpass eller
en utredning över hälsotillståndet.
Hjortdjur
Hjortdjur är bland annat älgar, rådjur och hjortar.
Hygien
Med hygien avses främjande och bevarande av hälsa.
Med god hygien säkerställer man i ett livsmedelsföretag att
mikrober, farliga kemikalier eller andra faktorer som orsakar sjukdomar
inte hamnar i maten.
Till god hygien hör till exempel tvätt av ytor och händer.
Hygiennivåer och -områden
Hygiennivåer och -områden bestäms enligt
vilken typ av arbetshygien och renlighet i lokalerna
de funktioner som utförs i lokalerna förutsätter.
Exempel på hygiennivåer i köttanläggningar:
- Lokaler och områden med hög hygiennivå
- hanteringslokaler för livsmedel som äts som sådana, såsom tillverkningslokal för köttfärs som är avsedd för biff tarta eller utrymme för skivning av skinkor.
- Lokaler och områden med god hygiennivå
- hanteringslokaler för oskyddade råvaror, såsom styckeri och tillverkningslokal för köttberedningar.
- Lokaler och områden med neutral hygiennivå
- till exempel förvaringsutrymmen för förpackade produkter och lastningsavdelning.
- Smutsiga områden
- till exempel avfallsrum och förvaringsutrymmen för biprodukter.
Hygienpass
Hygienpasset är ett intyg över kompetens.
Med hjälp av passet intygar du att du kan hantera
livsmedel hygieniskt.
Du behöver hygienpasset när du hanterar
oförpackade lättfördärvliga livsmedel
till exempel på ett café, en restaurang,
ett storkök, en livsmedelsaffär eller ett bageri.
Hälsoinspektör
Se "Livsmedelsinspektör".
I
Inledande kontroll
Det första kontrollbesöket som görs av kommunens livsmedelsinspektör
kallas för inledande kontroll.
Genom en inledande kontroll säkerställer inspektören att
lokaler och utrustning lämpar sig för verksamheten.
Samtidigt kontrolleras att verksamheten och
verksamhetens omfattning motsvarar anmälan.
Även planen för egenkontroll granskas
i samband med den inledande kontrollen.
Intolerans, det vill säga matintolerans eller matöverkänslighet
Matöverkänslighet som inte är allergi
kallas för matintolerans.
Till exempel laktos-intolerans beror på att
kroppen inte klarar av att spjälka mjölksocker, det vill säga laktos.
I celiaki orsakar äggviteämnet, glutenet, som finns i vete, råg och korn
en inflammationsreaktion på tunntarmens slemhinna,
vilket försvårar näringsämnenas absorption.
Iordningsställning
Iordningsställning av växter betyder till exempel avlägsnande av jord eller
den jordnära delen eller de översta bladen av växten. I vissa fall betyder det
tvättning av växterna och skärning av stora växter i delar.
K
Kondensvattenbassäng
Med en kondensvattenbassäng kan man hantera insamling och
bortföring av vattnet som kondenseras i nedkylda lokaler och på
nedkylningsanordningar.
Korskontamination
Korskontamination betyder att mikrober överförs från ett livsmedel till ett
annat, antingen via direkt kontakt eller indirekt, exempelvis genom händer
eller redskap.
Kvalitetsklassificering av hönsägg
Kvalitetsklassificering är en kontroll av hönsägg i ett äggpackeri.
Endast ägg av klass A kan köpas i affären.
Kylkedja
Kylkedja innebär att livsmedlets temperatur hålls
på tillräckligt låg nivå under hela färden från tillverkningsstället
via försäljningsstället ända fram till konsumentens kylskåp.
En obruten kylkedja är en av de viktigaste faktorerna
i produktionen och egenkontrollen av säker mat.
Köttberedningar
Med köttberedningar avses kött eller köttfärs som
har tillsatser av till exempel salt, tillsatser eller kryddor.
I allmänhet är avsikten att köttberedningar ska tillagas
innan de förtärs.
Köttprodukter
Med köttprodukter avses till exempel tillagade eller
torkade livsmedel, vars väsentliga
tillverkningsämne är kött eller organ.
Köttprodukter är till exempel korv, pålägg och
färdiga köttbullar eller lufttorkad skinka.
L
Lagakraftvunnen
En myndighets beslut har vunnit laga kraft, om
den tidsfrist som getts i beslutet
för begäran om omprövning eller överklagan
har gått ut.
Livsmedelshygien
Med livsmedelshygien avses alla åtgärder,
med hjälp av vilka man säkerställer livsmedlens säkerhet,
hälsosamhet och renhet från primärproduktionen till konsumtionen,
det vill säga från åkern till bordet.
Livsmedelsinspektör, livsmedelstillsynsmyndighet och livsmedelstillsyn
Kommunala livsmedelsinspektörer kan vara exempelvis veterinären,
hälsoinspektören eller en annan kommunal livsmedelsinspektör.
Livsmedelsinspektörerna arbetar för livsmedelstillsynsmyndigheterna,
till exempel miljöcentralerna.
Livsmedelstillsynens uppgift är att säkerställa livsmedlens
säkerhet och se till att den information som
lämnats om dem stämmer.
Största delen av livsmedelstillsynen sköts av kommunen.
Mindre kommuner har ordnat sin livsmedelstillsyn
tillsammans på separata samarbetsområden.
Livsmedelsverket ansvarar för tillsynen och köttinspektionen av slakterier och
anläggningar i samband med dem.
Livsmedelsgrupp
Livsmedel kan indelas i grupper enligt deras egenskaper.
Olika livsmedelsgrupper kan vara till exempel
rått kött och råa köttprodukter, rå fisk och råa fiskprodukter,
torra bageriprodukter och livsmedel som förtärs som sådana.
Det är viktigt att hålla isär olika livsmedelsgrupper så att
bakterier som orsakar till exempel matförgiftningar
eller allergener inte hamnar i maten.
Livsmedelsverket
Livsmedelsverket planerar, styr,
utvecklar och verkställer livsmedelstillsynen nationellt.
Målet med Livsmedelsverket verksamhet är att
genom forskning och tillsyn säkerställa livsmedlens säkerhet
och kvalitet samt växters och djurs hälsa.
Lättfördärvliga livsmedel
Lättfördärvliga livsmedel är sådana
där bakterier som förstör livsmedlet och orsakar matförgiftning kan
föröka sig snabbt,
om de inte förvaras i rätt temperatur och under rätta förhållanden.
Till exempel kött, fisk, rivna morötter och färsk korv
är lättfördärvliga livsmedel.
Andra än lättfördärvliga livsmedel
kan hålla sig i rumstemperatur
i torra förhållanden t.o.m. långa tider.
Sådana är till exempel nötter, kryddor och mjöl.
M
Maskinurbenat kött
Maskinurbenat kött är köttämne som har separerats
från benet genom maskinell pressning.
Separationen görs efter att allt kött som skärs med kniv
först har avlägsnats från kroppen.
Maskinurbenat kött används vid sidan av annat kött
bland annat för tillverkning av korv och köttbullar.
Matförgiftning
Matförgiftning är ett insjuknande som förorsakats av
hushållsvatten eller livsmedel.
I allmänhet kallas en tarminflammation som förorsakats av mat
för matförgiftning.
Typiska symtom är diarré, illamående,
kräkningar och magsmärtor.
I värsta fall kan matförgiftningar leda till döden.
Medel som förbättrar livsmedel
Medel som förbättrar livsmedel avses tillsatser, aromer och enzymer
som används i livsmedel.
Tillsatser och enzymer tillsätts till exempel
för att förbättra livsmedlets hållbarhet eller
strukturen på livsmedlet.
Med aromer kan man också förbättra eller ändra
livsmedlets doft och smak.
Användningen av medel som förbättrar livsmedel ska uppfylla EU-lagstiftningens krav på
tillsatser, aromer och enzymer.
Mikrober
Med mikrober avses mikroorganismer,
som man inte ser med blotta ögat.
Mikrober är bakterier, virus, svampar det vill säga mögelsporer,
och jästsvampar samt parasiter, det vill säga urdjur, bandmaskar och rundmaskar.
Tillväxt som orsakats av mögelsporer och jästsvampar på livsmedlens ytor
är emellertid möjlig att urskilja med blotta ögat.
Mikrober som spritts till livsmedel kan orsaka
förorening av mat eller matförgiftning hos människor.
Mikrobiologiska analyser
Laboratorieundersökningar med vilka man säkerställer livsmedlens eller
råvarornas kvalitet, trygghet och hållbarhet.
Mikrobiologisk renhet
Ytan är mikrobiologiskt ren, om den inte har mikrober.
En yta som visuellt ser ren ut är nödvändigtvis
inte mikrobiologiskt ren.
Därför används till exempel i företag inom livsmedelsbranschen
utöver tvättmedel desinfektionsämnen.
Dessa dödar mikrober.
Mikrobiologisk renhet undersöks till exempel
med tester som utvecklats för detta ändamål.
Mikrovågsugn
Mikrovågsugnen är en hushållsmaskin som värmer upp
maträtter och drycker med hjälp av mikrovågor.
Mikrovågsugnen kallas också för
mikrougn och mikro.
Minimihållbarhetstid
Minimihållbarhetstiden, det vill säga bäst före-märkningen
avser den tidpunkt som livsmedlet med rätt förvaring
behåller de egenskaper som är typiska för det, till exempel smaken eller färgen.
Produkten kan säljas eller användas ännu
efter denna tidpunkt under förutsättningen
att kvaliteten inte är väsentligt nedsatt.
Mögel
Mögel orsakar tillväxt på livsmedlens ytor
som förstör livsmedlet.
Det är möjligt att se mögel med blotta ögat.
Mögligt livsmedel får inte användas.
Ät inte och använd inte bröd om
det finns på mögel på ytan.
N
Närings-, trafik-och miljöcentralen
Närings-, trafik-och miljöcentralerna sköter
statens regionala verkställighets- och utvecklingsuppgifter i Finland.
Det finns 15 närings-, trafik- och miljöcentraler för vilka
förkortningen NTM-centralen används.
Mer information och NTM-centralen i din region
hittar du på adressen www.ely-keskus.fi
O
Obehandlad mjölk
Obehandlad mjölk är husdjurens mjölk, som inte har upphettats
över 40 ° Celsius och som inte behandlats på annat sätt.
Från obehandlad mjölk har man inte tagit bort något och inget har lagts till.
Obehandlad mjölk är också känd under namnet lantmjölk eller gammaldags mjölk.
P
Partiaffär, partihandel
Partihandeln säljer varor i stora mängder.
De säljer varor och tjänster för affärer,
restauranger samt andra företag.
Plan för egenkontroll
Planen för egenkontroll är ett dokument
där man registrerar de åtgärder
som livsmedelsföretagarna själva använder för kontroll av
livsmedlens säkerhet och kvalitet.
Primärproduktion
Inom primärproduktionen produceras livsmedel och råvaror,
som skickas vidare till exempel
till butiker, för användning inom livsmedelsindustrin
eller direkt till konsumenter.
Primärproduktion utgörs till exempel av
mjölkproduktion, äggproduktion, uppfödande av köttboskap,
odling av grönsaker och frukt samt spannmål som sker på lantgårdar.
Primärproduktion utgörs också av vilda produkter,
till exempel plockning av bär och svamp samt fiske och fiskodling.
Produkter från växtriket
Produkter från växtriket är produkter som fås av primärproduktion av
växter. Dessa kan användas för livsmedel som sådana eller efter en
tillverkningsprocess.
Prover på ytrenhet
Prover på ytrenhet tas till exempel på arbetsytor.
Med hjälp av dessa prover kontrollerar man
ytornas mikrobiologiska renhet.
Påskrift om hög salthalt
Om salthalten hos ett livsmedel överskrider en viss gräns,
ska förpackningen av livsmedlet märkas med texten
"kraftigt saltat" eller "innehåller mycket salt".
Kravet gäller för alla förpackade livsmedel samt för vissa oförpackade livsmedel, som
1) ostar,
2) korvar,
3) övriga uppskurna köttprodukter, samt
4) matbröd.
R
Regionförvaltningsverket
Regionförvaltningsverket sköter verkställandet av Finlands lagstiftning,
samt styrnings- och tillsynsuppgifter.
Det finns sex regionförvaltningsverk,
dessutom har Åland ett eget förvaltningsverk.
För regionförvaltningsverket används förkortningen RFV.
Mer information och Regionförvaltningsverket i din region
hittar du på adressen www.avi.fi.
REKO-ringen för närproducerad mat
REKO-försäljningen är direktförsäljning till konsumenter via
distanskommunikationsmedel. REKO-ringar fungerar genom stängda
Facebook-grupper.
Risk för främmande föremål
Med risk för främmande föremål avses att det i livsmedlet hamnar
föremål eller material som inte hör dit,
såsom glas, metall eller
smycken som använts av personer som hanterar livsmedel.
Råmjölk
När till exempel en ko kalvat,
får man råmjölk från kon i några dagar.
Råmjölk säljs i allmänhet fryst
eftersom den då har bättre hållbarhet.
S
Salmonella
Salmonella är en tarmbakterie, som kan smitta
via förorenade livsmedel eller vatten
och orsaka matförgiftning.
Symtom på salmonellasmitta, det vill säga salmonellos kan vara
- illamående
- magsmärta
- diarré
- feber och
- huvudvärk.
Salmonellasmitta kan orsaka även bestående skador,
såsom kraftig ledvärk.
Dessutom kan salmonella orsaka allvarliga sjukdomar,
till exempel blodförgiftning.
Salmonella sprider sig via rått eller
dåligt tillrett fjäderfäkött, griskött
eller via obehandlad mjölk samt grönsaker.
Salmonella kan spridas också via livsmedel som en livsmedelsarbetare som bär på smittan
förorenat.
Salmonellaundersökning
Ett salmonellaprov tas som en del av en hälsoundersökning av en
arbetstagare, om det är nödvändigt att försäkra att personen inte orsakar
risk för infektion i sitt arbete. I salmonellaundersökningen analyserar man
förekomsten av salmonellabakterier i avföringen.
Salmonellos, salmonellasmitta
Med salmonellos avses en sjukdom som
orsakats av salmonellabakterien.
Salmonellos är oftast en smitta i matsmältningskanalen
med diarré som symtom.
Sammansatta ingredienser
Med en sammansatt ingrediens avses ett annat livsmedel
som används vid tillverkningen av ett livsmedel.
Den innehåller fler än en beståndsdel.
Till exempel en broilerfilérulle som innehåller följande
sammansatta ingredienser: vitlöksfärskost och örtpesto.
Sista förbrukningsdag eller utgångsdatum
På förpackningen av ett mikrobiologiskt lättfördärvligt livsmedel
ska det i stället för minimihållbarhetstiden stå
sista förbrukningsdagen.
Med detta avses den tidpunkt fram till vilken det är tryggt att använda livsmedlet
då det förvarats rätt.
Livsmedlet får inte säljas efter sista förbrukningsdagen
och inte heller användas vid tillredningen av livsmedel som säljs eller serveras.
Skadedjur
Skadedjur är till exempel råttor, möss,
kackerlackor, flugor och silverfiskar.
Skadedjuren kan sprida sjukdomar samt förstöra
eller smutsa ned livsmedel eller deras förpackningar.
Slutsyn
I slutsynen kontrolleras att
byggnaden är förenlig med bygglovet och att
byggandet utförts i enlighet med lagstiftningen.
Ett inspektionsprotokoll görs upp av slutsynen.
Slutsynen ska ansökas under bygglovets giltighetstid.
Sous vide
Sous vide innebär att maten tillagas i en låg temperatur och lufttätt förpackat.
Spårbarhet
Spårbarhet innebär att
du ska kunna bevisa,
varifrån råvaror och övriga produktpartier anskaffats.
Du bör också veta vart
de framställda produkterna levererats.
T
Take away
Take away-portioner är portioner som
restaurangen förpackar åt kunden för att förtäras på annat håll.
Tidsmässigt hänseende och separation
Med tidsmässigt hänseende avses
att olika livsmedelsgrupper hanteras på samma arbetsytor eller med samma redskap,
men vid olika tidpunkter.
Tidsmässigt hänseende förutsätter
en omsorgsfull rengöring av ytor och redskap mellan de olika funktionerna.
Till exempel hantering av jordiga rotfrukter och rensning av fisk
ska tidsmässigt avskiljas från annan hantering,
om de inte kan hanteras på helt separata arbetsytor eller med separata redskap.
Ingredienser som även orsakar allergier och intolerans kan
med hjälp av tidsmässigt hänseende hållas isär från varandra och från livsmedel
för vilka de inte är avsedda för.
Tillgänglighet
Tillgänglighet innebär att personer med funktionsnedsättning och
andra människor, som har svårigheter att röra sig
har en jämlik tillgång till byggnader och lokaler
samt till andra tjänster.
De ska också kunna fungera och
få service som alla andra.
Tillsatser, livsmedelstillsatser
Livsmedelstillsatser är ämnen som i allmänhet inte
förtärs som egentliga livsmedel.
De tillsätts i livsmedel till exempel för att
garantera hållbarheten eller för att bearbeta färgen.
Användningen av tillsatser ska uppfylla
kraven i EU-lagstiftningen.
Tillstånd för nya livsmedel
Det behövs ett tillstånd för nya livsmedel, om en produkt eller ingrediens
inte använts som livsmedel i EU-området
före maj 1997.
Tillstånd söks från Europeiska kommissionen.
Ansökan ska innehålla en utredning över säkerheten av
det nya livsmedlet eller ingrediensen.
Totalantal bakterier (det vill säga aeroba mikroorganismer)
Med totala antalet bakterier avses det totala antal bakterier
i livsmedel eller på ytor som kommer i kontakt med dem eller
på anordningar.
I det totala antalet bakterier ingår endast bakterier
som förökar sig i syrerika förhållanden.
Totalantalet bakterier ökar vanligtvis om
maten förvaras länge eller om den
förvaras i fel temperatur.
Bland de totala antalet bakterierna kan det finnas både
bakterier som fördärvar mat och bakterier som
orsakar matförgiftningar hos människor.
Trikin
Trikiner är små rundmaskar som
lever i värddjurets, till exempel svinets, muskel.
Även en människa kan få trikinsmitta om
man äter kött av ett smittat djur.
På slakterierna undersöks alla svin och hästar
för trikin.
Av vilt undersöks
björn, lodjur, vildsvin och säl.
U
Utredning över hälsotillståndet, salmonellakontroll, hälsokontroll
Anställda ska vid behov påvisa tillförlitligt att de inte är
smittade av salmonella.
När anställningsförhållandet inleds, utförs därför en kontroll av hälsotillståndet
hos företagshälsovården som ordnas av arbetsgivaren.
Vid behov görs också en salmonellaundersökning.
V
Valvira
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira
styr, övervakar och sköter tillståndsförvaltningen
inom social-, hälso- och sjukvården i Finland,
alkoholförvaltningen och miljöhälsovården.
Vidareförädling
Genom vidareförädling producerar man livsmedel av produkter av
primärproduktion. Till exempel syrning, juicing och syltning hör till
vidareförädling.
Virus
Virusen är små organismer, som åstadkommer en infektion
till exempel i andningsvägarna eller tarmkanalen.
Virusen orsakar till exempel snuva, hosta, diarré eller uppkastningar.
Virus kan smitta till människan till exempel via mat
eller via ytor som människan rört.
VVS-ritningar
I VVS-ritningarna utreds vilka
värme-, vatten-och ventilationssystem som används i lokalen.
Å
Återkallelse, återtagning
Om det upptäcks att ett livsmedel inte uppfyller kraven för
livsmedelssäkerhet, ska produkten avlägsnas från marknaden.
För detta används benämningen återtagning.
Ö
Övervakare
Se "Livsmedelsinspektör".