Exempel på förvaringstemperatur för livsmedel

Exempel på förvaringstemperatur för livsmedel i en restaurang

Färsk fisk och upptinade räkor, kokta kräftor och musslor: högst 2° C (Celsius)

Kallrökt och gravsaltad fisk: 0 – 3 °C

Rökt fisk som förpackats i skyddsgas eller vakuum: 0 – 3 °C

Köttfärs och mald lever: högst 4 °C

Uppskurna grönsaker och groddar: högst 6 °C

Sushi och levande musslor: högst 6 °C

Mjölk och grädde: högst 6 °C

Färdigmat, korv, pålägg, rått eller marinerat kött, grädd- och färskostkakor och -bakelser: högst 6 °C

Yoghurt, gräddfiler, smetana och de flesta ostar: högst 8 °C

Kortvariga avvikelser från temperaturerna är tillåtna.

Exempel på förvarings- och transporttemperaturer i köttstyckeri, anläggning för köttberedningar och anläggning för tillverkning av köttfärs

annan än kött av fjäderfä: högst 7 °C

kött av fjäderfä: högst 4 °C

inälvor: högst 3 °C

köttfärs: högst 2 °C

köttberedningar: högst 4 °C

djupfryst eller fryst kött/köttprodukter: -18 °C eller kallare

fryst kött av fjäderfä: -12 °C eller kallare.

Om transporten varar längre än två timmar ska transportfordonet ha ett system för registrering av temperaturhantering.

Sidan har senast uppdaterats 27.3.2019