Frågor som ställts oss om temperaturer

Vem får frysa ned livsmedel?

Livsmedel får frysas ned i all livsmedelsverksamhet. Till exempel maträtter som tillagas i en restaurang och råvaror för maträtter samt andra livsmedel som skaffats till restaurangen kan frysas för senare användning. Det är till exempel helt tillåtet att frysa ned köttbullar som tillretts i restaurangen och den köttfärs som används som råvara för köttbullarna eller bröd som skaffats från ett lokalt bageri.

Även till exempel gårdar som sysslar med direktförsäljning av kött kan frysa ned köttet för att förlänga dess försäljningstid.

Kan maten frysas ned på sista förbrukningsdagen?

Råvaror för matlagning kan frysas ned även på den sista förbrukningsdagen, om upphettning ingår i tillagningen. Frysning av kallrökt och gravad fisk rekommenderas inte. Om det ändå görs, ska fisken efter upptining användas i maträtter som tillretts genom upphettning. Mat som stått framme för servering ska inte frysas ned för senare användning.

Vilken utrustning behöver jag om jag vill frysa ned livsmedel?

Alla frysanläggningar, till exempel en hushållsfrys, kan användas för att frysa ned livsmedel. Kvaliteten på livsmedlet bevaras bäst under frysningen om det fryser snabbt. Därför ska frysanläggningen inte fyllas för mycket och portionerna som fryses ska inte vara för stora eller tjocka.

Till exempel bör maträtter som tillagas i en restaurang eller råvaror som används för dem i regel förvaras frysta i högst två månader från frysdatumet. Svampar, skogsbär och trädgårdsprodukter och vilt får förvaras längre, förutsatt att deras kvalitet inte försämras. Den som fryser ned livsmedlet ansvarar för att bestämma och märka hållbarhetstiden för det frysta livsmedlet.

Om restaurangen fryser med livsmedel som förpackats tidigare, bör dessa förvaras frysta i högst två månader efter datummärkningen på förpackningen. Fördärvade och sådana frysta/djupfrysta livsmedel vars sista förbrukningsdag eller bäst före-datum eller frysningsdatum har överskridits med två månader ska förstöras.

Vad händer om temperaturen på maträtterna inte är tillräckligt kall vid servering?

Temperaturen vid förvaring, försäljning och servering av livsmedel är viktiga när det gäller livsmedelssäkerheten. Om temperaturkontrollen i ett buffébord inte fungerar, är ett alternativ att servera maten i så stora kärl att maten konsumeras snabbt.

Det samma gäller vitriner. Om en produkt som säljs i en vitrin kräver en temperatur på 6 grader, men detta inte uppnås på alla hyllor, gäller det att först tänka efter vilken produkt som har minst risker (t.ex. ostsmörgås) och använda de varmaste delarna av vitrinen för sådana produkter. Även snabb konsumtion är ett alternativ. En produkt som säljer slut på en kort stund lämpar sig för sådana hyllor.

Temperaturer kan också påverkas genom att skydda produkterna. Om produkten inte skyddas vid servering, kan den också snabbt bli varm.

Sidan har senast uppdaterats 25.3.2019