Hantering och kontroll av temperaturer i egenkontroll

Planera

  • hur du följer upp livsmedlens och förvaringsutrymmenas temperaturer?
  • vad man ska göra om det finns problem med temperaturkontrollen?
  • varifrån temperaturerna mäts?
  • hur ofta mäts de?
  • hur ofta registreras mätresultaten?
  • vad gör man om man inte håller sig inom temperaturgränserna som förordnats i lagstiftningen?

 

Kontrollera temperaturerna åtminstone under dessa arbetsmoment

  • När du tar emot livsmedel
  • Under hanteringen av kött
  • Under kylförvaring och lagring
  • Vid upphettning av mat
  • Vid nedkylning (av både varma rätter och till exempel efter tillverkning av köttfärs)
  • När maten står framme för servering

 

Om du transporterar livsmedel själv, planera

  • hur säkerställer du livsmedlens säkerhet under transporten?
  • vilka transportmedel används?
  • hur förpackas livsmedlen för transporten?
  • hur länge varar transporterna?
  • hur kontrolleras temperaturerna under transporten?
  • vad man ska göra i problemsituationer?

 

Du hittar frågor som ställts oss om temperaturer här.

Sidan har senast uppdaterats 27.3.2019